Na hlavný obsah

Lukašenko povedal, že vyslal posily na bieloruskú hranicu s Ukrajinou

Bieloruská armáda zdvojnásobí svoju vojenskú prítomnosť na hraniciach, tvrdí.

Lukašenko povedal, že vyslal posily na bieloruskú hranicu s Ukrajinou
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Bieloruský vodca Alexander Lukašenko v utorok (1. 3.) ohlásil posilnenie južnej hranice Bieloruska s Ukrajinou ďalšími vojenskými jednotkami. Označil to za preventívny krok, napísala bieloruská štátna agentúra BelTA.

Bieloruská armáda podľa Lukašenka zdvojnásobí svoju vojenskú prítomnosť na hraniciach. „Sú to dobre vycvičené skupiny rýchleho nasadenia, ktoré sú pripravené zastaviť akúkoľvek provokáciu a akúkoľvek vojenskú akciu proti Bielorusku,“ cituje Lukašenka agentúra Reuters. Bieloruský vodca sa odvolal na informácie, podľa ktorých by sa do Bieloruska vraj mohli pokúšať preniknúť z Ukrajiny skupiny diverzantov.

V ukrajinských médiách sa v utorok (1. 3.) objavili správy, že bieloruské vojská vstúpili do Černihivskej oblasti Ukrajiny. Bielorusko sa až doteraz do ruského útoku proti Ukrajine nezapojilo svojimi ozbrojenými silami, ale poskytlo na ruskú inváziu svoje územie a letecké základne.

Tento krok Lukašenko na utorňajšej (1. 3.) porade s bezpečnostnou radou a vedením vlády odôvodňoval hrozbou, že by ukrajinské rakety, pripravené pri hraniciach proti zoskupeniu ruských vojsk, mohli zasiahnuť bieloruské mestá Gomel a Mozyr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet