Na hlavný obsah

Macron predstavil volebný program, má tri hlavné body

Najprv rozvinul tému obrany krajiny.

Macron predstavil volebný program, má tri hlavné body
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR

Francúzsky prezident Emmanuel Macron chce nezávislú a sebavedomú Francúzsku, ktorá bude súčasťou silnej Európy. Povedal to vo štvrtok (17. 3.), keď predstavil hlavné body svojho programu, ktorý chce presadzovať v prípade znovuzvolenia v aprílových voľbách.

Potvrdil záväzok dať v roku 2025 na vojenské výdavky 50 miliárd eur, hovoril tiež o potravinovej sebestačnosti.

Hlavné body programu

Macron v prejave niekoľko minút zhŕňal úspechy dosiahnuté počas končiaceho sa päťročného mandátu a vymenoval všetky krízy, ktorým musel čeliť.

Na zoznam popri práve prebiehajúcej vojne na Ukrajine zaradil aj pandémiu koronavírusu alebo teroristické útoky spáchané vo Francúzsku. Francúzsko sa podľa Macrona musí poučiť z týchto kríz a vyjsť z nich silnejšie.

https://twitter.com/foushi19/status/1504459638409998337

Macronov program má tri hlavné body – zníženie závislosti Francúzska vo všetkých ohľadoch, pokračovanie v plnení sľubov a programov predchádzajúceho mandátu a republikánskej hodnoty.

Zo všetkého najskôr Macron rozvinul tému obrany Francúzska a postupného navyšovania výdavkov na obranu a na armádu. Aktuálne dianie podľa neho potvrdilo, že predtým kritizované výdavky boli namieste. Nezávislosť propaguje tiež na poli energetiky pomocou znižovania spotreby ropy a plynu.

„Pre vojnu na Ukrajine nás čaká 12 až 18 mesiacov potravinovej krízy. Sú oblasti sveta – najmä Afrika a Blízky východ, na ktoré dopadne výpadok v dodávkach potravín z Ukrajiny oveľa horšie ako na Európu. Je našou povinnosťou sa na to pripraviť, byť sebestační a pomáhať ostatným,“ povedal Macron. Zložil tiež poklonu francúzskym poľnohospodárom.

Reforma sociálnych dávok

Jeden z bodov programu – predĺženie veku odchodu do dôchodku na 65 rokov zo 62, sa dostal na verejnosť už skôr. Macron presadzuje tiež reformu sociálnych dávok.

Macron kraľuje s 30 % preferencií predvolebným prieskumom, oficiálne vstúpil do boja o post hlavy štátu až na začiatku marca. Na rozdiel od svojich protikandidátov sa ale na verejnosti v úlohe uchádzača o post prezidenta objavuje skôr výnimočne.

Väčšinu času venuje diplomacii, najmä v súvislosti s Ukrajinou či s Korzikou, odkiaľ sa čoraz hlasnejšie ozývajú požiadavky na väčšiu autonómiu.

Macron mal zatiaľ jediné stretnutie s voličmi 7. marca, ďalší je v pláne až 2. apríla. Pôvodne mal na budúci týždeň ísť tiež do Nice, kampaň na jeho podporu sa tam však nakoniec uskutoční bez jeho osobnej účasti.

Macronov program zhrnutý v brožúre na 24 stranách cez víkend dostane poštou šesť miliónov francúzskych domácností, píše AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet