Na hlavný obsah

Maďarsko musí zostať mimo vojny, povedal Orbán

Opozícia ho kritizuje za vzťahy s Putinom.

Maďarsko musí zostať mimo vojny, povedal Orbán
Foto: TASR/AP

Maďarsko nebude posielať Ukrajine akékoľvek zbrane a zostane mimo vojny. Na zhromaždení svojich stúpencov pri príležitosti štátneho sviatku to v utorok (15. 3.) v Budapešti vyhlásil maďarský premiér a líder konzervatívnej strany Fidesz Viktor Orbán, ktorý zároveň opozíciu obvinil zo snahy zatiahnuť Maďarsko do konfliktu.

Na manifestáciu aliancie šiestich opozičných strán jej líder Péter Márki-Zay volal po proeurópskom a prozápadnom smerovaní Maďarska a kritizoval Orbána za jeho vzťahy s Ruskom a jeho prezidentom Vladimirom Putinom.

Zhromaždenie sa konalo v atmosfére ovplyvnenej neďalekou vojnou a tiež blížiacimi sa voľbami 3. apríla, v ktorých bude Orbán usilovať o predĺženie svojho pôsobenia v čele vlády do štvrtého funkčného obdobia po sebe. Zjednotená opozícia i ruská invázia na Ukrajinu však môže víťazstvo Fideszu skomplikovať.

Stred Európy je šachovnicou pre veľmoci, mieni Orbán

Orbán v utorok pred tisíckami svojich priaznivcov pred parlamentom povedal, že stredná Európa je len šachovnicou pre veľmoci a ak sa Maďarsko nepostaví za svoje záujmy, môže sa ľahko stať obeťou krízy.

„Rusko hľadí na ruské záujmy, zatiaľ čo Ukrajina hľadí na ukrajinské záujmy. Ani Spojené štáty, ani Brusel nebudú rozmýšľať mysľami Maďarov a cítiť srdce Maďarov. Musíme preto obhajovať svoje vlastné záujmy, „vyhlásil Orbán.

„Musíme zostať mimo tejto vojny, preto nepošleme na bojisko žiadnych vojakov alebo zbrane,“ povedal dlhoročný predseda maďarskej vlády. Voliči podľa neho majú dve voľby. Medzi jeho stranou, ktorá chce mier, a ľavicovou opozíciou, „ktorá by nás zatiahla do bezohľadnej, vleklej a krvavej vojny“.

Márki-zay na opozičnom zhromaždení pri brehu Dunaja, naopak, kritizoval Orbánove vzťahy s Ruskom. Povedal, že Orbán vytvoril neliberálny štát podľa Putinovho modelu s bujnou korupciou a obmedzovaním slobôd médií.

Maďari podľa neho nemali nikdy vo voľbách také jednoduché rozhodovanie. „Máme jedinú voľbu: Musíme si vybrať Európu namiesto Východu a slobodu namiesto autoritárstva,“ nabádal Márki-zay.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet