Na hlavný obsah

Maďarsko obmedzí prístup k pohonným hmotám s cenovým stropom

Ceny benzínu a nafty nemôžu v krajine prekročiť 480 forintov za liter.

Maďarsko obmedzí prístup k pohonným hmotám s cenovým stropom
Čerpacia stanica v maďarskom meste Komárom. Foto: RTVS

Maďarská vláda obmedzí prístup k pohonným hmotám so zastropovanou cenou. Uviedol to šéf kancelárie maďarského premiéra Gergely Gulyás. Vláda tým reaguje na zvýšenú spotrebu paliva v posledných dňoch, uviedla agentúra Reuters.

Za trhové ceny budú musieť kupovať palivo vozidlá s hmotnosťou nad 7,5 tony a vozidlá so zahraničnou poznávacou značkou s hmotnosťou nad 3,5 tony. Cenový strop bude naďalej platiť pre osobné autá, poľnohospodárske stroje a maďarské vozidlá pod hmotnostným limitom.

„Tankovací turizmus, zvýšený tranzit i panika v posledných dňoch viedli k skokovému zvýšeniu spotreby pohonných hmôt,“ uviedol Gulyás. Hlavný výrobca pohonných látok v Maďarsku, skupina MOL, uviedla, že má dostatočné kapacity na pokrytie domácej spotreby.

Vláda premiéra Viktora Orbána zaviedla cenový strop na pohonné hmoty na konci minulého roka a rozšírila ho vo februári. Opatrenie musí po troch mesiacoch predĺžiť, inak vyprší. Ceny benzínu a nafty nemôžu v krajine prekročiť 480 forintov (1,26 eur) za liter.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet