Na hlavný obsah

Maďarsko odmieta vytvorenie bezletovej zóny a vyslanie mierových síl na Ukrajinu

Nepodporí ani energetické sankcie.

Maďarsko odmieta vytvorenie bezletovej zóny a vyslanie mierových síl na Ukrajinu
Ilustračná snímka - v pozadí maďarský parlament. Foto: TASR/AP

Maďarsko hovorí o novej dimenzii vojnových rizík a odmieta návrhy na vytvorenie bezletovej zóny aj vyslanie mierových síl na Ukrajinu. Šéf diplomacie Péter Szíjjártó označil sankcie proti Rusku v oblasti energetiky za červenú čiaru.

O nebezpečnej hre, ktorú chce hrať NATO, hovorí aj premiér Viktor Orbán. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Gregor Martin Papucsek.

Bezletová zóna by znamenala vojnu

Minister Szíjjártó na sociálnej sieti po pondelňajšom (21. 3.) zasadaní ministrov zahraničných vecí Európskej únie konštatoval, že stále hlasnejšie sú návrhy, ktoré sa týkajú bezletovej zóny nad Ukrajinou.

To by bolo novým vojnovým rizikom, znamenalo by vojnu vo vzduchu, vyhlásil.

Rovnako vyslanie, hoci iba mierových, útvarov na Ukrajinu prináša so sebou riziko vojny na zemi, čomu však musíme predísť, tvrdí.

Minister zopakoval už známe stanovisko, že Maďarsko chce zostať mimo vojnového konfliktu, a preto bude proti každému podobnému návrhu.

Energetické sankcie nepodporia

Premiér Viktor Orbán sa k týmto témam vyjadril ešte dôraznejšie, keď povedal, že na stole NATO sú nebezpečné návrhy. „My sme však obranné spoločenstvo, sme schopní ba aj povinní ochrániť sa navzájom, ale zapliesť sa do vojenských akcií mimo územia NATO, nie je úlohou Aliancie,“ dodal.

Aj premiér sa vyjadril k opätovne prerokovávaným návrhom na „odstrihnutie“ sa od ruského plynu a ropy, no energetické sankcie sú pre Maďarsko červenou líniou, ktorú neslobodno prekročiť.

„Čaká nás veľmi ťažký týždeň,“ skonštatoval premiér narážajúc na nastávajúci bruselský samit NATO a Únie na ktorom Maďarsko pôjde proti spomínaným návrhom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál