Na hlavný obsah

Malý chlapec dorazil sám na slovenskú hranicu, rodičia museli zostať na Ukrajine

So sebou mal igelitku, pas a telefónne číslo napísané na ruke.

Medzi vojnovými utečencami z Ukrajiny, ktorí v noci z piatka na sobotu prekročili (4. – 5. 3.) ukrajinsko-slovenskú hranicu, bol aj 11-ročný chlapec zo Záporožia. Svoju domovskú krajinu opustil vybavený igelitovou taškou, pasom a telefónnym číslom napísaným na ruke sám, rodičia museli zostať na Ukrajine.

Cestovateľský príbeh malého Ukrajinca priblížilo Ministerstvo vnútra SR na sociálnej sieti. Polícia v nedeľu upozornila na prosbu o pomoc pre chlapcovu rodinu.

„Všetkých si získal svojím úsmevom, nebojácnosťou a odhodlaním, hodným skutočného hrdinu,“ uviedlo ministerstvo s tým, že vďaka telefónnemu číslu sa chlapec skontaktoval so svojimi blízkymi, ktorí ho neskôr z hranice vyzdvihli.

„O chlapca sa postarali mnohí. Či už policajti, vojaci, colníci, alebo dobrovoľníci a rôzne náboženské či civilné organizácie. Chlapcovi bol zabezpečený transport do Bratislavy za jeho rodinou. Je v poriadku!“ uviedla polícia.

Polícia v nedeľu popoludní na sociálnej sieti zverejnila video chlapcovej matky ďakujúcej za pomoc, ktorú sa jej synovi na Slovensku dostalo. „Vedľa môjho mesta je jadrová elektráreň, ktorú Rusi obstreľujú. Horela, nemohla som opustiť svoju mamu, nevie sa samostatne pohybovať, preto som posadila syna smerom na slovenské hranice. Vo vašej malej krajine žijú ľudia s veľkým srdcom,“ hovorí v ňom žena.

Polícia v príspevku zároveň vyzvala ľudí, ktorí chcú žene a jej matke pomôcť dostať sa z Ukrajiny, aby kontaktovali Združenie kresťanských spoločenstiev mládeže na adrese eduard@zksm.sk. „Je to overený kontakt,“ podotkli policajti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko