Na hlavný obsah

Mariupol čelí humanitárnej blokáde, mestu chýba elektrina aj voda

Evakuácia obyvateľstva začne o 12.00 h ukrajinského času.

Mariupol čelí humanitárnej blokáde, mestu chýba elektrina aj voda
Pohľad na mesto z okna nemocnice poškodeného streľbou v Mariupole. Foto: TASR/AP

Evakuácia časti civilných obyvateľov, ktorí sú obkľúčení ruskými jednotkami v Mariupole, sa začne v nedeľu (6. 3.) o 12:00 ukrajinského času (11:00 SEČ). Informovali o tom svetové agentúry s odvolaním sa na zástupcu mestskej správy Mariupolu. Dočasné prímerie by malo v oblasti platiť do 21.00 h miestneho času (20.00 h SEČ).

Pokoj zbraní, ktorý mal umožniť odchod civilných obyvateľov, mal v Mariupole platiť už v sobotu (5. 3.). Ruská armáda ale prímerie podľa Ukrajincov nedodržiavala, takže boli evakuácie odložené. Rusi z porušovania prímeria obvinili ukrajinských „nacionalistov“.

Bez vody aj elektriny

Starosta juhoukrajinského prístavu Mariupol Vadym Bojčenko uviedol, že jeho mesto čelí „humanitárnej blokáde“, pretože bolo kompletne odrezané od technickej infraštruktúry. Ruské jednotky prerušili všetkých 15 elektrických vedení do mesta a Mariupol je bez elektriny už päť dní. Problémy sú aj s dodávkami vody. 

Starosta informoval, že ľudia sa v bytoch trasú od zimy, pretože teplárne sú poháňané elektrinou. Ani mobilná komunikácia nefunguje bez elektriny, vysvetlil Bojčenko a dodal, že ešte predtým, ako začala vojna, bol odpojený hlavný vodovod a po piatich dňoch vojny sa minula aj rezervná voda.

Ruskú stranu obvinil, že postupovala veľmi metodicky, aby prerušila všetky dodávky do mesta a zvýšila tak tlak. Bojčenko tiež obvinil Rusov z toho, že strieľali na autobusy, ktoré mali odviezť ľudí z mesta cez humanitárny koridor.

Z 50 plne natankovaných autobusov zostalo iba 20, informoval Bojčenko. Žiadal, aby bol zriadený koridor, cez ktorý by obliehané mesto mohli opustiť starí ľudia, ženy a deti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet