Na hlavný obsah

Videli sme záblesk, no nešlo o búrku. Raketa trafila sklad paliva, hovorí spolupracovník RTVS z Mariupola

Kritická situácia je aj v Luhanskej oblasti.

Videli sme záblesk, no nešlo o búrku. Raketa trafila sklad paliva, hovorí spolupracovník RTVS z Mariupola
Na ilustračnej snímke zničená bytovka v Mariupole. Foto: TASR/AP

Do ukrajinského Mariupola mieri konvoj 45 autobusov s humanitárnou pomocou. Z obliehaného mesta majú zároveň evakuovať civilistov. Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že ostreľovanie sa skončí až vtedy, keď sa ukrajinské jednotky vzdajú.

Bombardovanie pokračuje aj v Charkove a paľba sa ozýva aj z Izjumu. Ruské rakety v noci úplne zničili plný sklad ropy v stredoukrajinskom Dnipre. V meste je reportér Českého rozhlasu a spolupracovník RTVS Martin Dorazín.

„Večer sme stáli na balkóne a videli sme záblesk, mysleli sme si, že to bude búrka. Bohužiaľ, to nebola búrka, zistili sme, že to bola jedna z rakiet, ktorá zasiahla sklady palív. Tie začali horieť,“ povedal Dorazín v Rádiožurnále na Rádiu Sovensko.

Dodal, že podobná situácia nastala aj v Lisičansku, kde však bol požiar rozsiahlejší a doteraz sa ho nepodarilo úplne uhasiť.

„V Mariupole bol požiar menšieho rozsahu, cítili sme zápach a potom sa ozvali sirény. Potom prišla správa, že sa Ukrajincom podarilo zostreliť tri ruské lietadlá, protivzdušná obrana zatiaľ pracuje dobre,“ priblížil Dorazín s tým, že zatiaľ žiadna z rakiet nedopadla do centra polmiliónového Mariupolu.

V Luhanskej oblasti je odrezaných možno stotisíc ľudí

„Bohužiaľ, zlé správy prichádzajú z Luhanskej a Doneckej oblasti, ktoré susedia s Dnepropetrovskou oblasťou na východe, zúria tam prudké boje. Potvrdzuje sa, že Rusko tam posilňuje svoje pozície,“ konštatoval redaktor.

Dodal, že zrejme ide o tie jednotky, ktoré sa sťahovali z oblasti okolo Kyjeva, ako to Rusko oznámilo. „Tiež sa netajilo tým, že vojská bude koncentrovať na východe Ukrajiny,“ podotkol.

Na východe Ukrajiny je podľa Dorazína situácia tragická. „Šéf oblastnej správy Luhanskej oblasti Serhij Haidai povedal, že tam je asi najhoršia humanitárna situácia, ak nepočítame mesto Mariupoľ na juhu. Do tej oblasti sa už nedá prísť autom, ľudia tam zostávajú bez jedla. Žiadne humanitárne konvoje tam za stáleho ostreľovania neprídu,“ skonštatoval spolupracovník RTVS.

„Ľudia sa síce skrývajú v pivniciach, ale nedá sa k ním dostať, takto tam zostávajú desaťtisíce, možno státisíce obyvateľov roztrúsených po oblasti, ktorí sa odtiaľ nevedia dostať preč. Aj keby sa dostali k autu, bez benzínu neodídu,“ uzavrel Dorazín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál