Na hlavný obsah

Matovič navrhuje vyplatiť celý 13. dôchodok tento rok

Vyplatený by mohol byť v máji alebo v júni.

Matovič navrhuje vyplatiť celý 13. dôchodok tento rok
Na snímke minister financií SR Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) navrhuje, aby sa 13. dôchodok vyplatil penzistom ešte tento rok, už v máji alebo v júni. Dodal, že dôchodcovská inflácia dosiahne v prvom polroku podľa skoršieho odhadu rozpočtovej rady 8,3 %, no dôchodky stúpli tento rok len o 1,3 %.

Návrh podľa neho súvisí s tým, že rast cien na Slovensku by sa vzhľadom na vojenský konflikt na Ukrajine nemal v ďalšom období výrazne znížiť. „Vzhľadom na Putinovu vojnu neočakávame, že by inflácia klesla pod odhad rozpočtovej rady, skôr môže byť vyššia,“ povedal Matovič.

Ministerstvo financií podľa neho na tento účel zabezpečilo dostatok finančných prostriedkov. „Problém je v časovom posune. Ľudom rastú výdavky už dnes, no až na budúci rok budú mať navýšené dôchodky,“ uviedol.

„Ak budú ceny klesať, bude opačný efekt, nikto sa nebude sťažovať. Vzhľadom na Putinovu vojnu neočakávame, že by inflácia mala zásadne klesnúť. Preto by sme mali urobiť tento krok, ktorý pomôže dôchodcom vtedy, keď to potrebujú,“ doplnil Matovič.

Mechanizmus výplaty 13. dôchodkov sa nezmení. Ako dodal, má predbežný súhlas všetkých koaličných partnerov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika