Na hlavný obsah

Michael York známy z filmu Kabaret či Traja mušketieri oslavuje 80 rokov

Britský herec nakrúcal aj na Slovensku.

Michael York známy z filmu Kabaret či Traja mušketieri oslavuje 80 rokov
Na snímke Michael York. Foto: Twitter

Charizmatický umelec známy z filmov ako Kabaret, Traja mušketieri či Zeffirelliho verzia Romea a Júlie oslavuje 80 rokov.

Michael York, narodený ako Michael Hugh Johnson, sa narodil 27. marca 1942 v anglickom Fulmeri. Počas svojich tínedžerských rokov študoval York na chlapčenskom gymnáziu v Oxforde.

Ako uvádza michaelyork.net, na začiatku účinkoval v divadle Bromley Little Theatre a neskôr sa stal jeho prezidentom. To viedlo k práci v National Youth Theatre. Svoju kariéru začal v roku 1956 inscenáciou Žltá bunda. V roku 1959 debutoval na West Ende v inscenácii Hamlet.

V roku 1965 nastúpil do novej Národnej divadelnej spoločnosti Laurencea Oliviera.

Debutoval vo filme Skrotenie zlej ženy

V roku 1967 debutoval vo filme Skrotenie zlej ženy režiséra Franca Zeffirelliho, ktorý ho obsadil aj do úspešne spracovanej tragédie Rómeo a Júlia (1968).

Michael York zažiaril v úlohe naivného britského študenta Briana Robertsa vo filmovej verzii muzikálu Kabaret (1972), kde hral po boku známej hereckej hviezdy Lizy Minelliovej.

Michaela Yorka ľudia mohli vidieť v postavách typických Angličanov v televíznom seriáli Sága rodu Forsytovcov (1967) a v kriminálke Vražda v Orient exprese (1974). Na svojich divákov zapôsobil aj ako štvrtý mušketier d´Artagnan vo filme Traja mušketieri (1973) a Traja mušketieri II (1974).

Boj s chorobou

Nahovoril okolo 90 audio kníh a jeho hlas sprevádzal poslucháčov rôznych dokumentov na CD nosičoch.

York je aj autorom autobiografických kníh Travelling Player (Potulný herec, 1991) a Accidentally on Purpose (Náhodou naschvál, 1992).

Britský herec Michael York nakrúcal aj na Slovensku, účinkoval v televíznom filme Rošáda (1991). V psychologicko-kriminálnej satire podľa poviedky Ladislava Mňačka stvárnil hlavnú úlohu, elegantného zloducha obchodujúceho so zbraňami.

Herec bojuje so zriedkavým ochorením krvi amyloidózou. Príčiny tejto choroby nie sú známe. Ochorenie je však dôsledkom neschopnosti enzýmov štiepacich proteíny rozložiť niektoré druhy bielkovín, z ktorých sa tak vytvárajú vláknité nerozpustné zložky – amyloidy, hromadiace sa v tkanive.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet