Na hlavný obsah

Mierové rokovania sa začali. Ukrajina žiada od Ruska okamžité stiahnutie vojakov

Požaduje aj bezpečnostné záruky.

Mierové rokovania sa začali. Ukrajina žiada od Ruska okamžité stiahnutie vojakov
Ukrajinskí vojaci a hasiči prehľadávajú obytný dom v Kyjeve po bombovom útoku. Foto: TASR/AP

Začalo sa ďalšie kolo rusko-ukrajinských rozhovorov, oznámila v pondelok (14. 3.) ukrajinská agentúra Unian s odvolaním sa na Mychajla Podoľaka z prezidentskej kancelárie, ktorý je jedným z ukrajinských vyjednávačov.

Podoľak na sociálnych sieťach zdôraznil, že ukrajinská pozícia v rokovaní sa po bezmála troch týždňoch bojov nemení. Ukrajinská delegácia bude podľa neho žiadať prímerie, okamžité stiahnutie ruských vojsk a bezpečnostné záruky.

„Rokovanie. Štvrté kolo. O mieri, prímerí, okamžitom stiahnutí jednotiek a bezpečnostných zárukách. Ťažká diskusia. Hoci si Rusko uvedomuje nezmyselnosť svojich agresívnych akcií, stále sa drží ilúzie, že 19 dní násilia proti mierumilovným mestám je správna stratégia,“ napísal Podoľak.

Pondelkové kolo rozhovorov sa podľa médií odohráva prostredníctvom videokonferencie, delegácie sa v minulých týždňoch niekoľkokrát stretli na bielorusko-ukrajinskej hranici.

Rusko popiera, že by útočilo na civilistov. Kremeľ označuje inváziu za „špeciálnu vojenskú operáciu“, ktorá má „demilitarizovať“ a „denacifikovať“ Ukrajinu. Ukrajina a Západ tieto tvrdenia odmietajú ako nepodloženú zámienku pre rozpútanie najväčšieho pozemného konfliktu v Európe od konca druhej svetovej vojny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet