Na hlavný obsah

Mikulec: Nemyslím si, že by bol v bezpečnostných zložkách paušálny problém

Reagoval tak na podozrenia zo špionáže.

Mikulec: Nemyslím si, že by bol v bezpečnostných zložkách paušálny problém
Na kombosnímke minister vnútra Roman Mikulec a opozičný poslanec Erik Tomáš. Foto: TASR/RTVS

Nemyslím si, že v bezpečnostných zložkách by bol paušálny problém. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Reagoval tak na udalosti uplynulého týždňa, kedy NAKA zadržala štyri osoby vo veci špionáže pre Rusko. Medzi nimi bol aj bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS).

„Je logické, že väčšina špiónov pochádza z prostredia bezpečnostných služieb, lebo tieto osoby majú prístup k informáciám,“ uviedol Mikulec s tým, že teraz sa vyšetruje, k akým informáciám mali zadržaní prístup a komu ich dávali.

Zároveň potvrdil, že informácie, ktoré osoby vynášali, sa mohli týkať energetiky, hospodárstva či zbrojného priemyslu. „Toto sú oblasti, o ktoré sa špióni zvyčajne zaujímajú,“ uviedol s tým, že podozrenia treba poriadne vyšetriť.

Tomáš: Netreba paušalizovať

Poslanec NR SR a podpredseda strany Hlas-SD Erik Tomáš s Mikulcom súhlasí, že podozrenia by sa mali poriadne vyšetriť a netreba paušalizovať . „Ak sa to potvrdí, tak tie informácie sú veľmi vážne. Niekto mohol vynášať zaujímavé informácie týkajúce sa Slovenska,“ uviedol.

Šéf rezortu vnútra Mikulec zdôraznil, že prešetrovať sa budú všetky subjekty. Ak by sa preukázalo, že nejaká politická strana získavala financie z Ruska, bolo by podľa jeho slov namieste zaoberať sa tým, či takúto stranu nerozpustiť.

„Zákon udáva jasné dôvody, pre ktoré sa strana má rozpustiť. Ak by sa takéto dôvody našli, tak by sme to rešpektovali,“ reagoval Tomáš.

Ruská ambasáda na Slovensku

Slovensko minulý týždeň vyhostilo troch zamestnancov ruskej ambasády za ich pôsobenie v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch. Stalo sa tak na základe vyhodnotenia slovenských spravodajských služieb. 

Incident vyvolal diskusiu o znižovaní počtu zamestnancov ruského veľvyslanectva na Slovensku. Podľa Mikulca je táto téma na stole. „Je to vec, ktorá je legitímna a treba o nej hovoriť,“ uviedol.

„Išiel by som na to chirurgicky presne, aby sme neohrozili diplomatické vzťahy. Nešiel by som do znižovania počtu zamestnancov ruskej ambasády bez toho, aby sme poznali konkrétne dôvody,“ myslí si Tomáš.

Pomoc utečencom

Mikulec tvrdí, že štát utečeneckú vlnu zvláda. „Máme veľa pozitívnych reakcií aj zo zahraničia, že Slovensko zvláda ochranu schengenskej hranice a príliv utečencov na veľmi dobrej úrovni,“ povedal.

Tomáš, naopak, hovoril o zlyhaní štátu. Svedčia o tom podľa neho aj ohlasy samospráv a dobrovoľníkov, ktorí žiadali o pomoc.

Mikulec priznal, že mohlo dôjsť k nejakým pochybeniam. Zdôvodnil to tým, že utečeneckú krízu v takom veľkom rozsahu nikto neočakával.

Mierovú misiu na Ukrajine nevylučujú

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok (18. 3.) oznámil, že Poľsko na budúcotýždňovom samite NATO v Bruseli formálne požiada o vyslanie mierovej misie na Ukrajinu.

Tomáš účasť Slovenska na prípadnej mierovej misii nevylučuje, avšak „absolútne odmietame, aby sme na Ukrajinu poslali stíhačky alebo systém S-300,“ vyhlásil. „Takto by sme mohli Slovensko vtiahnuť do konfliktu a vystavili riziku, že by sme sa nemali čím brániť,“ vysvetlil svoj postoj.

Mikulec povedal, že v tomto smere dôveruje ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi (OĽANO). Ten v piatok (18. 3.) uviedol, že si počká na konkrétny návrh zo strany Varšavy.

„Určite neurobíme nič, čo by ohrozilo bezpečnosť Slovenskej republiky,“ zdôraznil Mikulec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko