Na hlavný obsah

Mikulec: O dočasné útočisko na Slovensku požiadalo už 29 000 utečencov z Ukrajiny

Z Ukrajiny odišli tri milióny ľudí.

Mikulec: O dočasné útočisko na Slovensku požiadalo už 29 000 utečencov z Ukrajiny
Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO). Foto: TASR

Na Slovensko utieklo pred vojnovým konfliktom na Ukrajine doteraz vyše 210 000 ľudí, z toho približne 29 000 požiadalo o dočasné útočisko. Informoval o tom v relácii Rádia Expres minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

„Niektorí sa zdržia jeden či dva dni, ale minimálne 29 000 ľudí požiadalo o dočasné útočisko na Slovensku, okolo 900 ľudí požiadalo o azyl. Myslím si, že ich je viac, viacerí možno nestihli registračný proces,“ dodal.

Ako doplnil, hranice stále najviac prekračujú matky s deťmi. Podľa prvotných predikcií sa očakávalo, že z Ukrajiny odídu dva milióny utečencov, v súčasnosti počet stúpol nad tri milióny.

„V predikciách sme narábali s číslami, ale nikto si nevedel predstaviť, aké ohavnosti bude Putin páchať na Ukrajine. A že bude strieľať na civilné obyvateľstvo, nemocnice a domovy sociálnych služieb. Teraz sme v situácii a sme pripravení pomôcť čo najväčšiemu počtu Ukrajincov,“ deklaroval minister.

Dobrovoľníkov na hranici by rezort chcel postupne nahradiť svojimi ľuďmi, s dobrovoľníkmi však počítajú aj do budúcna.

Tvrdí, že polícia na hranici kontroluje každého. „Máme zodpovednosť za schengenský priestor a hranice. Zatiaľ nemáme ani zvýšené čísla záchytu na zelenej hranici. Plníme si zodpovedne všetky úlohy.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko