Na hlavný obsah

Mikulec: Štát neodovzdal organizáciu utečeneckej krízy súkromným firmám, je to lož

Od začiatku ju riadi štát, tvrdí.

Mikulec: Štát neodovzdal organizáciu utečeneckej krízy súkromným firmám, je to lož
Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO). Foto: TASR

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) v piatok (25. 3.) povedal, že rezort najal na manažovanie utečeneckej krízy súkromnú firmu Dustream production na základe odporúčania majiteľa GD Identity Júliusa Slováka.

Tvrdí, že s firmou podpísali rámcovú zmluvu. „Zmluva bola uzatvorená štandardným spôsobom. Nie je to šuflikárska firma, ktorá predtým nemala žiadne zisky,“ uviedol Mikulec s tým, že spoločnosť má ročný obrat vo výške osem miliónov eur.

Minister doteraz tvrdil, že súkromnú firmu rezortu odporúčali mimovládne organizácie.

„Nemali sme čas. V piatok sa rozhodlo, že sa zmení systém na hraniciach na taký, aký máme teraz. Ako zariadite niečo také za víkend? V rámci tímu bol aj pán Slovák, ktorý sa vyjadril, že áno, vie o spôsobe, ako by sa to dalo zabezpečiť. Potrebovali sme stany, platformy a rôzne iné veci. Štát už v tom čase mal všetky veci, ktoré mohol využiť, vonku. Všetky stany aj poľné kuchyne,“ opísal Mikulec.

Firma vykonala práce za 200 000 eur

Dodal, že Slovák zatiaľ poskytol štátu osem koordinátorov za 2 000 eur. „Ak má byť toto kameň úrazu, tu verejne vyhlasujem, že to zaplatím z vlastných peňazí,” vyhlásil Mikulec.

Dustream production podľa jeho slov zatiaľ vykonal pre štát práce za 200 000 eur. „Môžem vás uistiť, nikto sa neobohatil.“

Dodal, že mnoho organizácii už nechce spolupracovať so štátom, lebo sa boja pošpinenia mena. „Že štát odovzdal organizáciu utečeneckej kríze súkromným firmám, nie je to pravda. Je to lož. Od začiatku to riadi štát,“ povedal.

Mikulec nemieni odstúpiť

Odstúpiť z postu neplánuje. „Budem hrdo čeliť odvolávaniu, lebo som presvedčený, že sme dokázali perfektnú vec, ktorú nám závidia aj iné krajiny.“ Dodal, že „táto kauza sa s kauzami Smeru ani len nedá porovnávať“.

„Prišli sme sem s dobrým úmyslom, mrzí ma táto situácia. Od začiatku celej krízy sme s kolegom rozmýšľali, ako by sme vedeli pomôcť utečencom, posielali sme mnohým organizáciám peniaze. V tom prišiel kamarát Július Slovák. Oslovil ma, či by sme nevedeli pomôcť, súhlasili sme. Nebrali sme to ako kšeft, ale ako pomoc ľudom a štátu,“ povedal Pavol Kubán, spoločník firmy Dustream production.

Tvrdí, že firme nechcená publicita škodí. „Máme problém s klientami, bojíme sa, aby sme o nich neprišli. Chceli sme pomôcť ľudom, teraz rozmýšľame, či nie je rozumnejšie rozviazať zmluvu.“

Slovák potvrdil, že štátu poskytol osem koordinátorov za 2 000 eur. „Ak je toto problém, cúvnem z toho. Nestojí mi to za to, aby média dehonestovali moje meno alebo veci, ktorým sa venujeme.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko