Na hlavný obsah

Milióny detí na Ukrajine sú v ohrození života

Deťom v krytoch chýba zdravotná starostlivosť.

Sú smädné, hladné, je im zima a v niektorých oblastiach sú pod neustálou paľbou. V bezprostrednom ohrození života je na Ukrajine šesť miliónov detí. Tvrdí to medzinárodná humanitárna organizácia Save the Children. Nemocnice v provizórnych podmienkach ošetrujú aj malých pacientov.

Na povrchu hrozí nebezpečenstvo. Život v bojových oblastiach sa preto presunul do podzemia. Deťom v krytoch však chýba zdravotná starostlivosť. Lekári ich preto často prijímajú v kritickom stave. Hovoria o humanitárnej katastrofe.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Tí, čo zostali, najmä deti, sú v zlom zdravotnom stave. Ukrývajú sa v podzemí, kde nemajú potrebnú starostlivosť a vybavenie. Hovorím napríklad o onkologických pacientoch, cukrovkároch, ktorí nemajú inzulín a tak ďalej. Často keď prídu, sú v kritickom stave. Navyše to tu stále ostreľujú. Je to naozaj humanitárna katastrofa.“ uviedol primár detskej kliniky v Kyjeve Volodymyr Zhovnir.

Podľa organizácie Save the Children opustila Ukrajinu už pätina detí. Väčšina z 1,5 milióna detských utečencov prišla s rodinou do Poľska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet