Na hlavný obsah

Mimoriadne zvyšovanie dôchodkov pre nárast cien energií zrejme nebude

Poslanci budú rokovať o vyplatení polovice trinástej penzie.

Mimoriadne zvyšovanie dôchodkov pre zdražovanie a nárast cien energií zrejme nebude. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) tvrdí, že peniaze na ne vzal Slovákom ruský prezident Vladimir Putin.

Namiesto toho budú poslanci na marcovej schôdzi parlamentu rozhodovať o tom, či štát vyplatí dôchodcom polovicu trinástej penzie o pol roka skôr. Jednota dôchodcov s tým naďalej nesúhlasí.

Pred dvomi týždňami pripravovanú pomoc štátu vo forme mimoriadnej valorizácie penzií či príspevkov na energie, nám doslova z tácky ukradla vojna. Tvrdí to minister financií.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ak sa tá vojna bude vyvíjať v tomto duchu, bude Putinova vojna stáť niekde medzi jedným až dvoma miliardami eur priamych nákladov alebo stratených príjmov, a tým pádom Putin doslova obral Slovákov o peniaze,“ uviedol Matovič.

Jednota dôchodcov trvá na mimoriadnej valorizácii dôchodkov, najmenej o tri percentá. V januári sa totiž zvýšili penzie len o niečo viac ako jedno percento.

„Lebo tá inflácia dôchodcovská bola naozaj teraz v januári 9,1 percenta, čiže to, že sme dostali 1,3 percenta nemôže pokryť výdavky našich dôchodcov,“ povedala Valéria Pokorná, poverená vedením Jednoty dôchodcov na Slovensku

V parlamente je už iné riešenie. Návrh novely zákona o 13. dôchodku poslancov zo Sme rodina Miloša Svrčeka a Jozefa Lukáča. Podľa nej by malo penzistom pomôcť preklenúť zdražovanie a vyššie náklady na energie skoršie vyplatenie polovice 13. dôchodkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika