Na hlavný obsah

Ministerstvo školstva chce čo najlepšie začleniť žiakov z Ukrajiny, povedal Gröhling

Začleňovanie cudzincov nie je novinka.

Ministerstvo školstva chce čo najlepšie začleniť žiakov z Ukrajiny, povedal Gröhling
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR

Žiaci a študenti z Ukrajiny, ktorí na Slovensko utiekli pred vojnou a ich zákonní zástupcovia tu požiadali o azyl alebo útočisko, sa môžu prihlásiť do slovenských materských, základných a stredných škôl. Povedal to minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Ako podotkol, s prijímaním žiakov a študentov z tretích krajín a s ich začlenením do systému už slovenské školy majú skúsenosti, čiže nejde pre nich o novinku. Ministerstvo školstva takisto pripravilo informácie na svojom webe i prostredníctvom letákov pre rodičov i študentov, a to ako po slovensky, tak aj po ukrajinsky.

Riaditeľ školy posúdi schopnosti každého žiaka a potom ho zaradí do systému podľa jeho veku, nanajvýš o jeden ročník nižšie. Žiakovi však škola poskytne jazykový kurz. Minister dodal, že zvýšené náklady, ako aj stravu pre ukrajinských žiakov, školám rezort preplatí.

Naším cieľom nie je iba usadiť žiaka z Ukrajiny do lavice, ale vytvoriť mu na škole prostredie, kde nájde pomoc a podporu,“ poznamenal Gröhling. Ministerstvo školstva pripomína, že do materských škôl sa žiaci z Ukrajiny dostanú len s potvrdením od ktoréhokoľvek zo slovenských pediatrov. Ako povedal Gröhling, ukrajinské deti majú rovnaké očkovacie povinnosti ako tie slovenské.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko