Na hlavný obsah

Ministerstvo spravodlivosti nesúhlasí so závermi expertnej komisie v prípade Jozefa Chovanca

Smrť si podľa rezortu nespôsobil sám.

Slovenské ministerstvo spravodlivosti spochybňuje závery expertnej komisie, podľa ktorej si Jozef Chovanec privodil smrť sám. Znalecký posudok v stredu (9. 3.) citovala belgická televízia. Píše sa v ňom, že Slováka pri zákroku na letisku neudusili policajti. Smrť si podľa posudku spôsobil ranami do hlavy sám.

„Naposledy som s ním telefonovala okolo 17.30, pred jeho odletom. Volal, že či sme už v Bratislave, a že sa stretneme na letisku. To bolo posledný raz, čo som ho počula,“ povedala vdova Henrieta Chovancová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Už sú to viac než štyri roky, čo 38-ročného Slováka násilím vyvliekli z lietadla na belgickom letisku Charleroi. Tamojšia televízia v stredu informovala, že vyšetrovanie je po rokoch na konci a lekárski experti sa v záverečnej správe definitívne zhodli na priebehu udalostí.

Hypotéza, že by Slováka udusili kľačiaci policajti, je vraj vyvrátená, opuch a mozgovú smrť si 60 nárazmi hlavy o stenu cely spôsobil sám. Zastavenie srdca následne dokonala injekcia neuroleptika – látky, ktorá sa podáva v prípade psychotických porúch.

Po tom, ako informáciu prebrali ďalšie belgické a slovenské médiá, sa vo štvrtok (10. 3.) do prípadu vložilo ministerstvo spravodlivosti.

„Informácia o vypracovaní záverečnej znaleckej správy v prípade tragického úmrtia pána Chovanca, ktorá bola prezentovaná ako definitívna a ktorú včera zverejnili belgické médiá, nie je pravdivá. Vyšetrovanie tohto prípadu nie je ukončené a naďalej pokračuje,“ uviedol hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko