Na hlavný obsah

Misiu OSN v Afganistane predĺžili o rok

Za hlasovalo 14 krajín z 15, Rusko sa zdržalo.

Misiu OSN v Afganistane predĺžili o rok
Na ilustračnej snímke bojovníci Talibanu hliadkujú na ulici v Kábule. Foto: TASR/AP

Bezpečnostná rada OSN odhlasovala vo štvrtok (17. 3.) predĺženie politickej misie Organizácie Spojených národov (OSN) v Afganistane, ktorého vládu hnutia Taliban medzinárodné spoločenstvo naďalej neuznáva.

Rada tak spravila schválením rezolúcie, v ktorej sa nepoužíva slovo Taliban a v ktorej sa vymedzuje nový, ročný mandát politickej misie OSN v Afganistane. Ten je podľa Bezpečnostnej rady OSN „kľúčový“ pre mier v tejto krajine.

Za rezolúciu hlasovalo 14 z 15 členských krajín Bezpečnostnej rady. Jedna krajina, Rusko, sa hlasovania zdržala, informuje tlačová agentúra AFP.

Rezolúcia zahŕňa niekoľko druhov spolupráce v humanitárnej a politickej oblasti, ako aj v oblasti ľudských práv vrátane práv žien, detí a novinárov.

„Tento nový mandát pre Asistenčnú misiu OSN v Afganistane (UNAMA) je nevyhnutný nielen pre riešenie urgentnej humanitárnej a hospodárskej krízy, ale aj na dosiahnutie nášho hlavného cieľa, ktorým je mier a stabilita v Afganistane,“ uviedla nórska veľvyslankyňa pri OSN Mona Juulová, ktorej krajina predložila návrh danej rezolúcie.

„Rada týmto novým mandátom vysiela jasný signál – UNAMA zohráva kľúčovú úlohu pri podpore mieru a stability v Afganistane, ako aj pri podpore afganského ľudu, ktorý čelí bezprecedentným problémom a neistote,“ dodala Juulová.


Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet