Na hlavný obsah

Mladí futbalisti z Kyjeva našli útočisko v Bánovciach nad Bebravou

Mnohí pricestovali bez rodičov, ktorí ostali brániť Ukrajinu.

Mladí futbalisti z Kyjeva našli útočisko v Bánovciach nad Bebravou
Mladí ukrajinskí futbalisti hrajú futbal na futbalovom štadióne v Bánovciach nad Bebravou. Foto: TASR

Dvanásť futbalistov od 12 do 14 rokov so súrodencami a štyrmi dospelými prišlo po náročnej ceste z Kyjeva do Bánoviec nad Bebravou. Ujal sa ich tunajší futbalový klub. Väčšina detí pricestovala bez rodičov. Tí zostali brániť Kyjev, tak ako aj tréner Yurij.

„Je to náročné. Stále myslím na rodičov, ako sa oni vlastne majú, či sú živí a zdraví,“ povedal jeden z mladých futbalistov.

„Príbeh, ktorý vznikol o Yuriho jedenástke, vznikol v Kyjeve, kde šéftréner mládeže futbalovej akadémie v Kyjeve požiadal svojho priateľa Nikitu z Petrohradu, aby mu nakontaktoval nejakú osobu na Slovensku a mohli sem dostať deti, ktoré majú zbombardované domy a ihriská,“ uviedol Miloš Šagát, šéftréner mládeže FC Spartak Bánovce nad Bebravou.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Futbalisti trénujú spolu od malička. Celé rodiny športom žijú a navzájom sa poznajú. Štyri matky tak teraz prevzali zodpovednosť nielen za svoje deti, ale aj za ostatných.

„Najťažší bol úsek cesty cez Ukrajinu, na hraniciach nám už vyšli v ústrety. Colníci zavreli oči nad tým, že nie som ich matkou, pretože deti mali iba pasy a žiadne splnomocnenia od rodičov o vycestovaní,“ povedala matka jedného z futbalistov.

Ubytovanie poskytol mladým futbalistom Trenčiansky samosprávny kraj na internáte Strednej odbornej školy strojníckej v Bánovciach nad Bebravou. Ďalšiu skupinu 37 ľudí z Ukrajiny má už župa ubytovanú v Považskej Bystrici.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny