Na hlavný obsah

Moderna požiadala o schválenie štvrtej dávky vakcíny proti koronavírusu

Žiadosť sa vzťahuje na očkovanie celej dospelej populácie.

Moderna požiadala o schválenie štvrtej dávky vakcíny proti koronavírusu
Na snímke injekčné striekačky a ampulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Moderna. Foto: TASR/AP

Farmaceutická spoločnosť Moderna vo štvrtok (17. 3.) predložila americkej Správe potravín a liečiv (FDA) žiadosť na schválenie podávania štvrtej dávky vakcíny proti koronavírusu pre dospelých. Informovala o tom agentúra AP.

V porovnaní so spoločnosťou Pfizer, ktorá požiadala o autorizáciu štvrtej dávky len pre seniorov, sa žiadosť Moderny vzťahuje na celú dospelú populáciu.

V tlačovom vyhlásení spoločnosť uviedla, že rozšírením žiadosti na poskytnutie štvrtej dávky pre všetkých dospelých umožní Centru pre prevenciu a kontrolu chorôb a poskytovateľom zdravotnej starostlivosti pružnejšie rozhodovanie o tom, pre koho je štvrtá dávka vhodná.

Vakcína proti iným respiračným ochoreniam

Osoby vo vyššom veku či s pridruženými diagnózami sú totiž na vznik ochorenia COVID-19 náchylnejšie.

Podľa šéfa Moderny Stéphana Bancela chce spoločnosť do augusta 2023 vyvinúť novú vakcínu. Ochráni proti chrípke a iným respiračným ochoreniam.

Biely dom vyzýva Kongres, aby urýchlene schválil finančné prostriedky potrebné na získanie vakcín pre posilňovacie očkovanie alebo očkovanie špecifické pre konkrétny variant koronavírusu.

Na Slovensku sa očkovanie štvrtou posilňujúcou dávkou proti ochoreniu COVID-19 odporúča každému imunokompromitovanému dospelému pacientovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet