Na hlavný obsah

Moskva nedopustí, aby Kyjev prevzal systémy protivzdušnej obrany S-300, uviedol Lavrov

O tento systém žiada ukrajinský prezident.

Moskva nedopustí, aby Kyjev prevzal systémy protivzdušnej obrany S-300, uviedol Lavrov
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Moskva nedopustí, aby Kyjev prevzal systémy protivzdušnej obrany S-300. V rozhovore s prokremeľskou spravodajskou televíziou RT (predtým Russia Today) to v piatok (18. 3.) uviedol šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

Lavrov tiež zopakoval, že konvoje zahraničných zbraní dodávaných na Ukrajinu ruská armáda považuje za legitímny cieľ.

„Dali sme jasne najavo, že akýkoľvek náklad, ktorý vstúpi na územie Ukrajiny a ktorý budeme považovať za náklad zbraní, je legitímnym cieľom. To je úplne jasné,“ citovala ruského ministra zahraničných vecí agentúra RIA Novosti.

Lavrov podľa nej tiež povedal, že Moskva nedovolí predovšetkým dodávky rakiet S-300 Kyjevu, o ktoré žiada ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Slovensko v uplynulých dňoch predbežne vyjadrilo ochotu odovzdať Ukrajine svoj systém S-300, ak zaň Bratislava dostane zodpovedajúcu náhradu.

Grécko systém S-300 Ukrajine neposkytne

Tento týždeň generálny náčelník gréckej armády Konstantinos Floros odmietol, že Grécko odovzdá moderný systém S-300 Ukrajine. Ako vysvetlil, oslabilo by to grécku protivzdušnú obranu.

Ukrajine neposkytne ani ďalšie protiletecké systémy ruskej a sovietskej výroby, ktoré vlastní.

Systémy S-300 z krajín NATO v súčasnosti využívajú len Slovensko, Grécko a Bulharsko. 

Lavrov tiež poprel štvrtkové (17. 3.) informácie nemeckého bulvárneho denníka Bild, že sa lietadlo, na palube ktorého sa nachádzal, z neznámych príčin otočilo v polovici cesty do Pekingu a vrátilo sa späť do Moskvy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet