Na hlavný obsah

Na Slovensko prichádzajú stále noví utečenci. Želajú si len to, aby vojna skončila

Dobrovoľníci im na Slovensku hľadajú prácu.

V stanovom mestečku v Humennom sa už vystriedalo viac ako 1 600 utečencov. Autobusy ich zvážajú zo všetkých troch hraničných priechodov. Strechu nad hlavou tam našli najmä tí, ktorí nemali kam ísť a druhý domov nemajú. Dobrovoľníci im na Slovensku hľadajú prácu.

V 33 stanoch je momentálne ubytovaných 133 utečencov. V jednom z nich aj 60-ročný Ivan, ktorý sem prišiel zo zbombardovaného Kyjeva.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Rusi bombardovali Kyjev, všetci utekali, tak aj ja. Syn musel ísť na vojnu, no a dcéra nechcela ísť lebo má dve deti,“ hovorí Ivan.

Dočasne útočisko tu našla aj 63-ročná Viktória z Donbasu. Pracovala ako predavačka v bazári. Keď počula výbuchy a streľbu okamžite sa rozhodla utiecť.

Náhradným domovom sa jej stalo Slovensko. Nechce len tak sedieť zo založenými rukami, ale pracovať.

„Utekala som z Donbasu rovno z práce v tom, čo som mala na sebe. Budem robiť všetko čo mi dáte. Som vám veľmi vďačná za prichýlenie, proste za všetko,“ odkazuje Viktória.

Stanove mestečko funguje v Humennom už tretí týždeň. Od vtedy tu utečencom vydali až 80 00 porcií jedla. Ubytovaní sú tu väčšinou 3 dni, potom musia ísť ďalej.

„Pokiaľ chcú ostať na Slovensku, tak im dávame informácie, kam majú ísť, aby sa zaregistrovali, aby mali štatút odídenca a následne si môžu hľadať prácu a ubytovanie,“ vysvetľuje dobrovoľník Matej Štreba.

Po odídencoch hasiči vydezinfikujú stany, pozametajú a pripravia nové spacáky. No vojnoví utečenci si želajú už iba jediné.

„Aby sa skončila vojna a aby Putin išiel preč z Ukrajiny,“ povedal Ivan, utečenec z Kyjeva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny