Na hlavný obsah

Na Slovensko prišli bez rodičov mladí rýchlokorčuliari z Ukrajiny

Trénujú v Spišskej Novej Vsi.

Niektoré deti z Ukrajiny musia utiecť pred vojnou do bezpečia, aj bez svojich rodičov. Do Spišskej Novej Vsi sa tak dostali súrodenci, rýchlokorčuliari z Kyjeva. Teraz už na ľade spoločne trénujú s mladými športovcami zo Spiša.

Dvanásťročná Mária a šestnásťročný Timofil prišli z Kyjeva do Spišskej Novej Vsi sami, bez rodičov. “Cestoval som s mladšou sestrou. Cesta bola veľmi dlhá a ťažká. Mama ostala s otcom i mladším bratom v Kyjeve,“ povedal rýchlokorčuliar z Kyjeva Timofil.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

“Som tu spokojná. Mám kde spať, mám čo jesť a môžem tu aj trénovať,“ povedala Mária. Na slovensko-ukrajinskej hranici si súrodencov vyzdvihol ich niekdajší tréner Alexander, rodák z Ukrajiny.

“Poznám deti, poznám rodiny, dokonca rodičia volali na hranicu, bol to videohovor, oni potvrdili, že sa budem starať o deti. To sú deti, ktoré som trénoval, keď som bol ešte v Kyjeve. Poznám ich od malička,“ uviedol tréner rýchlokorčuliarov z Ukrajiny Alexander Myklucha.

Alexander trénuje druhú sezónu, rýchlokorčuliarov v Spišskej Novej Vsi. Mariu a Timofila ubytovali v hoteli hneď vedľa zimného štadióna v Spišskej Novej Vsi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko