Na hlavný obsah

Na Slovensku je približne 1 500 odolných a plynotesných krytov

Štáb RTVS zisťoval ich stav.

V súvislosti s vojenským konfliktom na Ukrajine sa otvorila aj téma krytov civilnej ochrany. Na Slovensku je približne 1 500 odolných a plynotesných krytov.

Jedna štvrtina je v Bratislave a zvyšok je relatívne rovnomerne rozmiestnený v ostatných častiach krajiny. Poskytnú útočisko pre 250 000 ľudí. Štáb RTVS zisťoval, v akom stave sú kryty napríklad v Prešove či Košiciach.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Prešov vlastní 53 plynotesných krytov civilnej ochrany. „Vo väčšine prípadov ide o kryty, ktoré sa nachádzajú v suterénnych priestorov bytových domov postavených v rokoch 1950 až 1965. Stav týchto krytov zodpovedá ich veku,“ uviedla odborná referentka Kancelárie primátora mesta Prešov Lenka Šitárová.

Ich kapacita je 6 500 osôb. Takzvané plynotesné kryty sú na severovýchode iba v krajskom meste. To ich pravidelne kontroluje.

„Tieto kryty sú vyhovujúce, avšak treba si uvedomiť, že boli budované na svoju dobu, teda na typ zbraní, aký bol najčastejšie používaný v tomto období,“ dodal tajomník krízového štábu mesta Prešov Peter Kulan.

Kryt civilnej ochrany sa nachádza aj v Košiciach pod Poliklinikou Sever. Vznikol v čase, keď budovali polikliniku, teda v 60. rokoch. Jeho kapacita je 150 ľudí. Sú v ňom toalety, umývadlá, zásobník vody a vzduchotechnika.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko