Na hlavný obsah

Na Slovensku vznikol humanitárny hub pre pomoc Ukrajine

Ide už o tretie stredisko takéhoto druhu.

Na Slovensku vznikol humanitárny hub pre pomoc Ukrajine
Zľava eurokomisár pre krízové riadenia Janez Lenarčič, premiér Eduard Heger a minister vnútra Roman Mikulec (obaja OĽANO). Foto: TASR

V obci Haniska neďaleko Košíc štát zriadil humanitárny hub, prostredníctvom ktorého sa bude vypravovať humanitárna pomoc do vojnou zasiahnutej Ukrajiny. Povedal to v stredu (23. 3.) premiér Eduard Heger (OĽANO).

„Všetci pozorne sledujeme vývoj situácie na Ukrajine a brutalitu, s akou (ruský prezident) Vladimir Putin likviduje civilných a nevinných občanov. Je nevyhnutné, aby sme im intenzívne pomáhali. Potreba rastie každým dňom,“ uviedol Heger.

Šéf kabinetu tiež vysvetlil, že toto miesto je ideálnym logistickým hubom, pretože sa tu nachádzajú širokorozchodné, ale aj klasické európske koľaje. Navyše, kryté skladovacie priestory tu poskytujú veľkú kapacitu.

Za bežných okolnosti je stredisko pripravené vyslať jeden vlak s humanitárnym nákladom denne či niekoľko kamiónov. Hub však nie je zatiaľ pripravený spolupracovať s organizáciami tretieho sektora, ktoré bezprostredne po vypuknutí vojny spustili pomoc Ukrajincom.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič uviedol, že po Poľsku a Rumunsku ide už o tretí takýto hub, ktorý v Európskej únii zriadili za účelom prepravy materiálnej pomoci na Ukrajinu. Dodal, že hub môžu využívať všetky členské krajiny EÚ.

Lenarčič tiež zdôraznil, že EÚ v rámci mechanizmu civilnej obrany poskytla Ukrajine už viac ako 8 000 ton humanitárnej pomoci. „Potrebujeme tieto huby na manažovanie obrovských tokov humanitárnej pomoci prichádzajúcej z rôznych krajín EÚ na Ukrajinu. Tento hub vnímam ako symbol solidarity,“ uzavrel Lenarčič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko