Na hlavný obsah

Naď podal žalobu na poslanca Blahu, žiada aj vysokú nemajetkovú ujmu

Blaha viackrát nazval ministra vlastizradcom.

Naď podal žalobu na poslanca Blahu, žiada aj vysokú nemajetkovú ujmu
Na snímke zľava minister obrany Jaroslav Naď a poslanec Ľuboš Blaha. Foto: TASR, koláž: RTVS

Minister obrany SR Jaroslav Naď podal vo štvrtok (17. 3.) Okresnému súdu Bratislava I žalobu na ochranu osobnosti proti poslancovi Ľubošovi Blahovi (Smer-SD). Šéf rezortu to oznámil v pondelok (21. 3.) na sociálnej sieti.

Dôvodom je to, že ho poslanec „bez dôkazov“ nazýva vlastizradcom. „Poslanec Blaha ma dlhodobo a opakovane verejne nazýva vlastizradcom. Bez akýchkoľvek argumentov a dôkazov ma verejne obviňuje zo spáchania obzvlášť závažného zločinu vlastizrady. To isté robí aj vo vzťahu k ďalším ústavným činiteľom,“ špecifikoval Naď.

Doplnil, že rešpektuje slobodu prejavu, v takýchto prípadoch je ale podľa neho ohraničená. „Napríklad aj tým, že nikto, ani verejne činná osoba, nie je povinná strpieť verejné obvinenie zo spáchania trestnej činnosti,“ vysvetlil minister.

Peniaze by venoval na pomoc Ukrajine

Podanou žalobou sa Naď domáha súdneho potvrdenia neoprávneného zásahu do jeho „dobrej povesti“. Žiada tiež verejné ospravedlnenie a odstránenie z verejného priestoru všetkých statusov, videí a iných záznamov, v ktorých ho Blaha „krivo obvinil z vlastizrady“.

Okrem toho žiada súd, aby ho zaviazal do budúcnosti zdržať sa takýchto krivých obvinení na jeho adresu. Domáha sa aj priznania náhrady nemajetkovej ujmy vo výške 100 000 eur.

„Nerobím to pre vlastné obohatenie, ale preto, aby si Ľuboš Blaha uvedomil, že krivo obviniť inú osobu zo závažného trestného činu nie je len tak a že to aj niečo stojí. Ak mi súd prizná túto alebo akúkoľvek inú sumu, venujem ju na dobročinný účel pomoci obetiam ruskej vojenskej agresie v Ukrajine,“ vysvetlil.

V súdnom konaní bude mať podľa neho poslanec možnosť, aby pravdivosť týchto svojich tvrdení preukázal. Ak sa mu to nepodarí, mal by sa ospravedlniť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko