Na hlavný obsah

Naď: Snažíme sa Ukrajine pomáhať, ale naše možnosti nie sú neobmedzené

Verí, že sa Ukrajina a Rusko dohodnú.

Naď: Snažíme sa Ukrajine pomáhať, ale naše možnosti nie sú neobmedzené
Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO). Foto: TASR

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) pred rokovaním vlády v stredu (2. 3.) o nočných útokoch ruských okupantov na Ukrajine povedal, že sa očakávala väčšia ofenzíva, než nastala. „Môže to súvisieť s dvoma vecami. Buď zámerne nebola realizovaná, lebo sa čakajú ďalšie mierové rokovania, alebo mali problém s logistikou.“

Na otázku, či sa bieloruské jednotky zapoja do bojov uviedol, že eviduje vyjadrenie bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorý povedal, že sa Bielorusko do invázie nezapojí.

„Ale keďže sme si v minulosti vypočuli aj vyjadrenie ruského prezidenta Vladimira Putina, že neplánuje útok a urobil to, tak nepovažujem vyjadrenie za nevyhnutne dôveryhodné,“ dodal Naď.

Naď povedal, že verí, že sa obe strany čoskoro dohodnú. „Je dobré, že rokujú. Rozumiem, že ruská strana prišla s nejakými stanoviskami, ktoré sú neprijateľné pre Ukrajinu.“

Nelegálne prechody zelenej hranice

Na rokovanie vlády nepredložil žiadny materiál o príchode zahraničných vojsk na naše územie. „Dnes budem informovať o procese diskusie, ale materiál nepredložím.”

Situáciu na hraniciach s Ukrajinou označil za náročnú. „Sme k dispozícii pomáhať ako sa len dá, situácia nie je ľahká. Robíme, čo vieme,“ dodal s tým, že primárna je ochrana štátnej hranice. „Ak bude treba zvýšiť počty, zvýšime ich.“

Upozornil tiež, že evidujú aj počty nelegálnych prechodov zelenej hranice SR a Ukrajiny. Deklaroval pripravenosť Ozbrojených síl SR ďalej poskytovať asistenciu Policajnému zboru.

„Včera sme dostali sumár vecí, ktoré Ukrajina potrebuje. Snažíme sa Ukrajine pomáhať, ale naše možnosti nie sú neobmedzené,“ uviedol minister s tým, že v stredu pomoc Ukrajine nepôjde. „Požiadavky existujú, ale naše limity sú, aké sú.“ Dodal, že do ozbrojených síl sa dlho neinvestovalo. Minister opätovne potvrdil, že SR neplánuje poskytnúť Ukrajine stíhacie lietadlá MiG-29.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko