Na hlavný obsah

Najväčšieho zamestnávateľa na Spiši poznačil vojnový konflikt, bude prepúšťať vo veľkom

Veľká časť produkcie putuje na ruský trh.

Firma na Spiši bude prepúšťať. O prácu by malo prísť približne 200 ľudí. Spoločnosti Embraco Slovakia poklesol počet zákaziek. Najväčšieho zamestnávateľa na Spiši poznačil vojnový konflikt.

Spišskonovoveský závod Embraco Slovakia, produkujúci kompresory do chladničiek a chladiarenských zariadení, už pociťuje dôsledky ruskej agresie na Ukrajine.

Podľa informácií RTVS 20% produkcie, teda 600 000 kompresorov z Embraca, putuje práve na ruský trh. Firma prišla o zákazky, no problémom by mal byť aj chýbajúci materiál.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Výroba u našich ukrajinských zákazníkov sa kvôli vojne v podstate zastavila alebo prerušila. Čo sa týka Ruska, naše obchodné vzťahy ovplyvňujú sankcie zavedené v európskom a globálnom hospodárstve,” napísal v stanovisku generálny riaditeľ závodu Tomáš Kandra.

Ak sa situácia nezlepší, podľa informácií RTVS by v Embracu mali zamestnanci prísť o prácu v dvoch vlnách. Štyridsať ľudí v apríli a ďalších 160 pracovníkov od mája do júna.

“Malo by ísť hlavne o ľudí, ktorým končí pracovná zmluva, že im ju už nepredĺžia a ľudí, ktorí sú v skúšobnej dobe. Vedenie informovalo, že malo by sa to týkať zhruba nejakých 200 zamestnancov,” priblížil zástupca zamestnancov Embraco Slovakia Marek Straka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny