Na hlavný obsah

NAKA zadržala štyri osoby vo veci špionáže pre Rusko, jednej navrhla väzbu

Ide o dopisovateľa Hlavných správ či exasistenca poslanca.

NAKA zadržala štyri osoby vo veci špionáže pre Rusko, jednej navrhla väzbu
Na snímke zľava špeciálny prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Daniel Lipšic a dočasne poverený prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran. Foto: TASR

V období od 11. do 14. marca vykonali príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a Vojenského spravodajstva (VS) zaisťovacie úkony a opatrenia zamerané na eliminovanie činnosti ruských spravodajcov na území SR. Potvrdil to v utorok (15. 3.) policajný prezident Štefan Hamran.

Spresnil, že v rámci dvoch zaisťovacích akcií pod názvami Matrioška a Kaťuša vykonali päť domových prehliadok a siedmich iných priestorov. Zadržali pri tom štyri osoby, dve z nich obvinili a z toho jednu navrhli stíhať väzobne.

O koho ide?

Bohuš G. z Košíc – dopisovateľ webu Hlavné správy. Vzniesli voči nemu obvinenie z trestného činu vyzvedačstva a prijímania úplatku. Táto osoba sa ku skutku priznala.

„Od apríla 2021 pôsobil ako spravodajský agentúrny kontakt ruskej vojenskej spravodajskej služby (GRU) na území SR. Vyzvedal, zbieral a poskytoval utajované skutočnosti – aj tie označené ako tajné a prísne tajné pre ruské spravodajské kontakty a prijímal za to úplatky,“ špecifikoval Hamran.

Jozef M. z Vranova nad Topľou – bývalý asistent poslanca NR SR. Bohuš G. sa prostredníctvom neho snažil získavať citlivé informácie z prostredia parlamentu a ďalších štátnych orgánov. Osobu prepustili na slobodu.

Hamran nekonkretizoval, či ide o exasistenta poslanca za mimoparlamentné hnutie Republika Miroslava Suju.

Bohuš M. z Ružomberka – expríslušník Slovenskej informačnej služby (SIS). Bohuš M. ukončil pomer príslušníka SIS k 31. decembru 2021, Bohuš G. sa prostredníctvom neho snažil získať citlivé informácie z prostredia SIS. „Osobu prepustili na slobodu a nie je obvinená,“ dodal policajný šéf.

Tiež objasnil, že v prípade jeho a Jozefa M. na základe doteraz zhromaždených dôkazov nebol dôvod voči nemu vzniesť obvinenie s tým, že vyšetrovanie je ešte len na začiatku.

Pavel B. z Liptovského Hrádku – profesor a bývalý vedúci Katedry bezpečnosti a obrany Vojenskej akadémie v Liptovskom Mikuláši.

„Osoba je podozrivá z toho, že bola dôstojným spravodajským kontaktom GRU. Vyzvedala, zbierala a vyzradila citlivé informácie strategického významu a utajované skutočnosti. Mali sa týkať záujmov NATO a Ozbrojených síl SR,“ uviedol špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Doplnil, že Pavel B. priznal finančnú čiastku, ktorú za tieto služby prijal a pre ruskú rozviedku mal pracovať od roku 2013. Vzniesli voči nemu obvinenie a tiež navrhli jeho väzobné stíhanie.

Počet stíhaných môže byť vyšší

Obom obvineným hrozí podľa Lipšica trest odňatia slobody od 4 do 13 rokov. Dodal, že teraz sa budú preverovať ich majetkové profily a jednej osobe zaistili vyššie finančné príjmy vo výške 60 000 eur, druhej zase 45 900 eur.

Hamran avizoval, že počet stíhaných osôb v kauze môže byť vyšší. Vyšetrovanie podľa neho ukáže, či boli ohrozené záujmy Slovenska.

Tiež ozrejmil, že traja spravodajskí dôstojníci Ruska, ktorí sa zaplietli do kauzy, majú pre status diplomatov imunitu pred trestným stíhaním. Slovensko v pondelok (14. 3.) rozhodlo o ich vyhostení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko