Na hlavný obsah

Nápor chatárov v Nízkych Tatrách ohrozuje kvalitu vodných zdrojov

Veľkým problémom je aj nadmerná produkcia odpadu.

Nápor chatárov v Nízkych Tatrách ohrozuje kvalitu vodných zdrojov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Južná časť Nízkych Tatier láka čoraz viac rekreantov, ktorí si tam stavajú veľké víkendové chaty. Nápor chatárov ohrozuje kvalitu vodných zdrojov a veľkým problémom je aj nadmerná produkcia odpadu.

„Prameň Sama Chalupku zásobuje našu obec – Hornú Lehotu – vodou. Ide približne o 600 obyvateľov a v letnom a zimnom období, kedy je u nás nápor chatárov, je to približne raz toľko,“ povedal pre televízny regionálny magazín Regina Vladimír Bušniak, starosta Hornej Lehoty.

Pozrite si reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

„Na blízkych pozemkoch sa jeden podnikateľ chystá postaviť 13 rekreačných objektov, s čím rozhodne nebudeme súhlasiť a robíme kroky, aby sme tomu zabránili,“ dodáva.

Obávajú sa zhoršenia kvality vody

Obáva sa, aby divoká výstavba nezhoršila kvalitu vody. „Je tam potok, do ktorého, nerobme si ilúzie, sa tie splašky dostanú. Nikto nedokáže zabezpečiť vývoz žúmp tak pravidelne, a to najmä v zimnom období, kedy sa sem vozidlá na vývoz odpadových vôd nedostanú,“ dodáva.

Jeho obavy potvrdzuje aj Slavomíra Vogelová, hovorkyňa Stredoslovenskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti – Veolia SK. „Od roku 2018 evidujeme mierne zhoršenie kvality vody, a to v mikrobiologických ukazovateľoch. Táto skutočnosť zvyšuje náklady na úpravu a dezinfekciu pitnej vody,“ vysvetľuje.

„Akákoľvek mohutná výstavba v blízkosti vodných zdrojov, môže mať negatívny vplyv na kvalitu vody, ako aj na výdatnosť týchto vodných zdrojov,“ dodáva.

Nové stavby rýchlo pribúdajú

Starosta obce vysvetľuje, že v lokalite Krpáčovo bola pred niekoľkými rokmi iba zelená lúka, ale teraz je tá oblasť zastavaná chatami. „Žiaľ, bez potrebnej infraštruktúry, nie je tu vodovod, nie je tu kanalizácia,“ poznamenal.

Podľa neho sú odpadky odvrátenou stranou turistického ruchu. „Len jeden kontajner na odpadky, ktorý sme museli dať špeciálne vyrobiť, aby do neho nevnikol medveď, stál asi 5 000 eur,“ hovorí.

Pokiaľ obec nemá územný plán, tak nemá právomoc, aby niekomu zabránila, aby si niečo postavil, uzatvára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny