Na hlavný obsah

Národná banka Slovenska predpokladá, že inflácia v SR budúci rok prekročí 10 %

Rast sa spomalí na 2 až 3 %.

Národná banka Slovenska predpokladá, že inflácia v SR budúci rok prekročí 10 %
Na snímke guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír. Foto: TASR

Ceny na Slovensku by tento rok mali vzrásť. Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír, očakáva, že priemerná tohtoročná inflácia sa bude hýbať niekde okolo úrovne 8 %.

V ďalšom roku sa čaká zdražovanie. Inflácia by sa podľa neho mala hýbať niekde medzi úrovňami 10 až 14 %. Znamenať to má aj pokles miezd.

Vysoká inflácia bude sprevádzaná oslabením ekonomického rastu, ktorý by sa mal v najbližších rokoch pohybovať medzi 2 až 3 %. „Ak by sme zažili horší scenár, tak by sa ekonomický rast v budúcom roku mohol zastaviť,“ dodal Kažimír.

NBS vytvorila krízové scenáre

Kažimír uviedol, že svet žije v „prognostickom pekle“. Po dvoch rokoch s ochorením COVID-19 prišiel vážny vojenský konflikt. „Myslím si, že na Slovensku, ani v Európe, ani vo svete neexistujú analytici, ktorí by za svoj život zažili podobné skúsenosti a vedeli by z nich čerpať,“ dodal.

Na situáciu zareagovala NBS dvomi scenármi ekonomického vývoja. Prvý je vojnový, druhý dramatický vojnový.

Pripravili aj scenár bez vojnového konfliktu. „To preto, aby sme si uvedomili, že aj príbeh bez vojnového konfliktu by mal istú drámu,“ uviedol s tým, že následky vojny by Slovensko mohli stáť 4 až 7 % HDP.

„Aj bez vojny by sme boli s energiami výrazne vyššie a inflácia by narástla o 1,6 percentuálneho bodu, v ďalšom roku o 2,2 p.b.,“ povedal viceguvernér NBS Ľudovít Ódor.

„V miernejšom scenári sme rátali s kratším trvaním vojny, v dramatickejšom scenári s eskaláciou problému, kde by chýbali energetické potraviny aj na našom trhu,“ dodal Ódor k tvorbe scenárov.

Dodal, že pozitívne pre Slovensko môže byť zamestnávanie odídencov z Ukrajiny „do profesií, kde u nás chýbajú ľudia.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika