Na hlavný obsah

NATO chce posilniť svoje východné krídlo, bojové skupiny by mali byť aj na Slovensku

O členstve Ukrajiny v NATO sa na samite údajne nebude rokovať.

NATO chce posilniť svoje východné krídlo, bojové skupiny by mali byť aj na Slovensku
Generálny tajomník Jens Stoltenberg pred samitom NATO. Foto: TASR/AP

Lídri krajín Severoatlantickej aliancie (NATO) by sa mali na štvrtkovom samite dohodnúť na posilnení síl na východnom krídle Aliancie. Uviedol to v stredu (23. 3.) generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Ide o rozmiestnenie štyroch nových bojových skupín v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku, spresnil Stoltenberg.

„Očakávam, že lídri budú súhlasiť s posilnením postavenia NATO vo všetkých oblastiach, s výrazným posilnením prítomnosti vo východnej časti Aliancie na súši, vo vzduchu a na mori,“ povedal šéf Aliancie.

Dodal, že s novými bojovými skupinami a už existujúcimi silami v troch pobaltských krajinách a Poľsku bude mať NATO osem mnohonárodných skupín pozdĺž východného krídla Aliancie.

Stoltenberg: Vojna sa nesmie rozšíriť

Stoltenberg zároveň vyhlásil, že ukrajinská kríza ukázala, že NATO musí z dlhodobého hľadiska obnoviť svoju odstrašujúcu a obrannú pozíciu. „Sme v úplne novom bezpečnostnom prostredí,“ konštatoval.

Autoritárske sily sú podľa generálneho tajomníka čoraz viac pripravené využiť všetky možnosti na dosiahnutie svojich cieľov. Poukázal v tej súvislosti aj na Čínu. Spojenci sa podľa neho obávajú, že Čína by mohla poskytnúť Rusku materiálnu podporu pri jeho invázii.

Krajiny NATO sú podľa Stoltenberga pripravené pomôcť Ukrajine v boji proti kybernetickým hrozbám a poskytnúť jej vybavenie na ochranu pred chemickým či jadrovým útokom. Varoval, že akékoľvek nasadenie chemických zbraní zo strany Ruska by malo ďalekosiahle následky.

NATO tiež musí podľa neho zabezpečiť, aby sa vojna nerozšírila mimo Ukrajiny a aby neprerástla do konfliktu medzi NATO a Ruskom.

O členstve Ukrajiny v Aliancii sa na samite údajne rokovať nebude, dodal generálny tajomník.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet