Na hlavný obsah

NATO na Ukrajine nezasiahne, ale zbrane dodáme, povedal Scholz

Ruský vpád na Ukrajinu označil za bezdôvodný.

NATO na Ukrajine nezasiahne, ale zbrane dodáme, povedal Scholz
Nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Severoatlantická aliancia do vojny na Ukrajine nezasiahne, Kyjev ale môže počítať s nemeckými dodávkami humanitárneho i vojenského materiálu. Novinárom to pred rokovaním so šéfom NATO Jensom Stoltenbergom povedal nemecký kancelár Olaf Scholz.

Podľa Stoltenberga je teraz zodpovednosťou NATO zabrániť rozšíreniu konfliktu do ďalších krajín. Obaja opätovne vyzvali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ruskú inváziu na Ukrajinu zastavil.

NATO vojensky nezasiahne

„Stojíme na strane Ukrajincov, podporujeme ich v ich odpore proti ruskej agresii a podporujeme ich v obrane ich krajiny finančnými prostriedkami, humanitárnou pomocou a tiež pokračujúcimi dodávkami vojenského materiálu,“ vyhlásil Scholz.

„Ale je potrebné jasne a zrozumiteľne povedať, že NATO do tejto vojny vojensky nezasiahne,“ zdôraznil.

„NATO nesie zodpovednosť, aby sa konflikt nerozšíril do ďalších krajín,“ povedal Stoltenberg. „Je to Putinova vojna a on ju musí zastaviť,“ dodal.

O Putinovej zodpovednosti hovoril aj Scholz, ktorý ruský vpád na Ukrajinu označil za bezdôvodný a nepochopiteľný.

„Každý v Rusku musí vedieť, že prezident Putin ako jediný nesie zodpovednosť za smrť a zranenia ruských vojakov,“ uviedol. Dodal tiež, že Putin uvrhol do utrpenia nielen Ukrajincov, ale aj Rusov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet