Na hlavný obsah

NATO nechce konflikt, ale je pripravené brániť svojich členov, povedal Blinken

Zdôraznil, že Aliancia nevyhľadáva konflikty.

NATO nechce konflikt, ale je pripravené brániť svojich členov, povedal Blinken
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TARS/AP

Severoatlantická aliancia nechce konflikt s Ruskom, ale ak to bude potrebné, je pripravená brániť svojich členov. Pred rokovaním ministrov zahraničných vecí NATO to v piatok (4. 3.) povedal šéf americkej diplomacie Antony Blinken.

Podľa generálneho tajomníka aliancie Jensa Stoltenberga svedčí nočný útok na ukrajinskú jadrovú elektráreň o bezohľadnosti ruskej agresie, ktorú musí Moskva okamžite ukončiť.

Blinken: Budeme brániť každý meter nášho územia

„Naša Aliancia je obranná, nevyhľadávame konflikty. Ale ak konflikt príde k nám, sme pripravení brániť každý meter nášho územia,“ povedal Blinken novinárom. NATO v reakcii na ruskú hrozbu posilňuje prítomnosť svojich jednotiek na východnom krídle, vyslať stovky svojich vojakov na Slovensko je pripravená aj Česká republika.

Blinken dodal, že spojenci zareagovali na „premyslenú ruskú agresiu“ veľmi rýchlo a všetci bez výnimky prispievali Ukrajine na pomoc. Aliančné krajiny, z ktorých viaceré ešte minulý týždeň pred začiatkom ruskej invázie váhali s priamou vojenskou podporou Kyjeva, začali rýchlo dodávať Ukrajine zbrane.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pritom spojencov žiada tiež o vyhlásenie bezletovej zóny, k tomu však Aliancia nechce pristúpiť pre obavy z priameho konfliktu s Ruskom. Krajiny NATO tiež zatiaľ odmietajú poskytnúť Ukrajine požadované stíhačky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet