Na hlavný obsah

NATO posilní obranu svojho východného krídla, Ukrajine pošle ďalšie zbrane

Stoltenbergovi sa predĺžil mandát o rok.

NATO posilní obranu svojho východného krídla, Ukrajine pošle ďalšie zbrane
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Lídri členských krajín NATO vo štvrtok (24. 3.) na mimoriadnom samite v Bruseli predĺžili mandát generálneho tajomníka Aliancie Jensa Stoltenberga o jeden rok, teda do septembra 2023. Informoval o tom šéf NATO po rokovaní.

Stoltenbergovo funkčné obdobie malo vypršať 1. októbra. Následne mal nastúpiť na post guvernéra centrálnej banky vo svojom rodnom Nórsku.

Na samite lídri opäť odsúdili ruskú agresiu na Ukrajine, vyzvali k potrestaniu vojnových zločinov a varovali Moskvu pred použitím chemických zbraní.

„Rázne odsudzujeme ničivé ruské útoky na civilistov vrátane žien, detí a zraniteľných ľudí,“ uvádza sa vo vyhlásení. Ruského prezidenta Vladimira Putina Aliancia vyzvala na okamžité ukončenie vojny a stiahnutie ruských síl z Ukrajiny.

Lídri NATO sa zároveň dohodli na posilnení obrany na východnom krídle Aliancie prostredníctvom rozmiestnenia štyroch nových bojových skupín v Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku, ale aj na Slovensku.

S novými bojovými skupinami a už existujúcimi silami v troch pobaltských krajinách a Poľsku bude mať NATO osem mnohonárodných skupín pozdĺž východného krídla Aliancie.

Okrem toho NATO aktivovalo obranné plány, rozmiestnili sily rýchlej reakcie NATO (NATO Response Force) a umiestnilo 40 000 vojakov na východnom krídle Aliancie vrátane podpory leteckých a námorných síl.

Štáty NATO poskytnú Ukrajine aj ďalšiu vojenskú podporu vrátane ochrany proti chemickým či jadrovým zbraniam. Krajine by mali dodať aj protitankové strely, systémy protivzdušnej ochrany a drony.

Stoltenberg však znova zdôraznil, že NATO nevyšle svojich vojakov na Ukrajinu. „Ak by sme tak spravili, museli by sme sa pripraviť na zapojenie sa do konfliktu s ruským vojskom,“ vysvetlil. Aliancia opätovne odmietla zriadenie bezletovej zóny nad Ukrajinou a poskytnutie stíhačiek.

Vplyv Číny

Generálny tajomník vyzval Čínu, že by mala využiť svoj „významný vplyv“ na Rusko pre sprostredkovanie okamžitého mierového riešenia konfliktu a nepodporovať ruské vojnové snaženie. Apelovali tiež, že Čína nesmie poskytnúť ekonomickú či vojenskú podporu pre ruskú inváziu.

„Vyzývame všetky štáty vrátane Číny, aby dodržiavali medzinárodný právny poriadok a princípy suverenity a územnej celistvosti tak, ako sa uvádza v Charte OSN, zdržali sa podporovania ruského vojnového snaženia a akýchkoľvek aktivít, ktorými by pomáhali Rusku obchádzať sankcie,“ píše sa vo vyhlásení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet