Na hlavný obsah

NATO uvažuje nad rozšírením svojej stálej prítomnosti v pobaltských krajinách

Litovský prezident uviedol, že Putin sa nezastaví na Ukrajine.

NATO uvažuje nad rozšírením svojej stálej prítomnosti v pobaltských krajinách
Na snímke vlajky členských štátov NATO. Foto: TASR/AP

Severoatlantická aliancia (NATO) sa zaoberá ďalším posilnením svojej prítomnosti vo východnej Európe, pričom sa uvažuje aj nad rozšírením stálej prítomnosti jednotiek NATO v pobaltských krajinách.

V pondelok (7. 3.) počas návštevy Litvy to oznámil americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken. TASR správu prevzala od televízie CNN.

„Pokračujeme v tom aj teraz – toto zahŕňa rozmiestňovanie dodatočných jednotiek vrátane amerických vojakov v Litve či stíhačiek F-35 a ďalších rozličných kusov dôležitého vybavenia, ktoré rozmiestňujeme tu i v ďalších pobaltských krajinách,“ uviedol Blinken na spoločnej tlačovej konferencii s litovským ministrom zahraničných vecí Garbrieliusom Landsbergisom vo Vilniuse.

Obrana územia NATO

„V rovnakom čase prehodnocujeme v rámci NATO aj naše obranné postavenie vrátane otázok spojených s rozšírením nasedených jednotiek, zvažuje sa aj otázka stálejšieho rozmiestnenia,“ uviedol Blinken.

Šéf americkej diplomacie zároveň zopakoval záväzok Spojených štátov a spojencov týkajúci sa článku 5 Severoatlantickej zmluvy, ktorý hovorí o tom, že útok na jednu členskú krajinu je útokom na všetky krajiny NATO.

„Ak príde k akejkoľvek agresii kdekoľvek na území NATO, v krajinách NATO, Spojené štáty a všetci naši spojenci a partneri podniknú kroky na obranu každého centimetra územia NATO,“ vyhlásil Blinken.

Litovský prezident Gitanas Nauséda pritom Blinkena v pondelok pred rokovaniami s Landsbergisom varoval, že ruský prezident Vladimir Putin „sa nezastaví na Ukrajine“, a svet má preto povinnosť Ukrajine pomôcť „všetkými dostupnými prostriedkami“, ak sa chce „vyhnúť tretej svetovej vojne“.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken navštívi od 3. do 8. marca Belgicko, Poľsko, Moldavsko a pobaltské štáty s cieľom potvrdiť podporu Washingtonu Ukrajine. Informovala o tom AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet