Na hlavný obsah

Nechcú sa len prizerať. Niekdajší britskí výsadkári mieria na Ukrajinu

Vojaci uvažujú, že do krajiny pôjdu bez povolenia.

Nechcú sa len prizerať. Niekdajší britskí výsadkári mieria na Ukrajinu
Ilustračné foto - výsadkári. Foto: TASR/AP

Na Ukrajinu mieri viac ako 150 bývalých výsadkárov z Británie, ktorí slúžili v Afganistane, aby sa zapojili do bojov s ruskými jednotkami. Informoval o tom v utorok (1. 3.) The Times. Medzi britskými predstaviteľmi však zatiaľ nie je zhoda smerom k Britom, ktorí sa chcú vydať na Ukrajinu a pomôcť jej v bojoch. Aktívni vojaci sa do konfliktu nesmú zapojiť.

Šéfka britskej diplomacie Liz Trussová vyhlásila, že „rozhodne“ podporuje, aby Briti odišli na Ukrajinu. To je ale v rozpore s oficiálnym odporúčaním ministerstva zahraničia o cestách na Ukrajinu. Nie je tiež jasné, či Briti, ktorí sa do vojny zapoja, nebudú po návrate do vlasti čeliť trestnému stíhaniu.

Prokuratúra pre Anglicko a Wales (CPS) v roku 2014 varovala, že Briti, ktorí odišli bojovať do sýrskej občianskej vojny, sa môžu dopustiť trestného činu aj keď sa pridali k povstalcom bojujúcim za zvrhnutie prezidenta Bašára Asada.

Napísali im stovky Britov

Britská armáda oznámila v pondelok (28. 2.) všetkým vojakom a záložníkom, že sa nesmú zapojiť do konfliktu. Jeden z brigádnych generálov však denníku povedal, že počul o vojakoch, ktorí uvažujú o tom, že na Ukrajinu odídu bez povolenia.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová uviedla, že po tom, ako ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval na vytvorenie „medzinárodnej légie“, sa o možnosť bojovať za Ukrajinu prihlásilo niekoľko tisíc cudzincov.

Ukrajinskému veľvyslanectvu tiež napísali stovky Britov, vrátane 73-ročného muža, že sa chcú do bojov zapojiť. Nemenovaný úradník denníka povedal, že sa na Ukrajinu schádzajú veteráni z celého sveta.

„Príde veľa ľudí z celého sveta, z Mexika, USA, Európy a Ázie. Mnoho z nich sú bývalí britskí vojaci, niektorí zo špeciálnych aj bežných jednotiek,“ uviedol.

Nechcú sa len prizerať

Zdroj denníka, ktorý je v skupine bývalých výsadkárov na WhatsAppe, uviedol, že 150 z nich je na ceste do Poľska. Potom zamieria na Ukrajinu.

Štyridsaťtriročný Shane, ktorý bol dvakrát na misii v Afganistane, sa rozhodol vydať na Ukrajinu po tom, čo počul vyjadrenie Trussovej. „Rusko bezdôvodne pošliapava demokratické práva krajiny a ja sa nehodlám prizerať, ako im to prechádza,“ vysvetlil bývalý ostreľovač.

Bývalý vojak Connor Darton sa tiež chystá na Ukrajinu. „Jeden človek svet nezmení, ale určite sa o to môžeme pokúsiť,“ vysvetlil a dodal, že ho inšpirovalo vyjadrenie Trussovej.

Po nedeľňajších (27. 2.) komentároch ministerky zahraničných vecí sa v pondelok konali rokovania naprieč vládou. Minister obrany Ben Wallace vyzval Britov, aby necestovali, pretože situácia na Ukrajine je veľmi nebezpečná a môžu tam zomrieť. Dodal, že existujú lepšie spôsoby pomoci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet