Na hlavný obsah

Nemocniciam a ambulanciám hrozí kolaps, pacienti sa nemusia dostať k zdravotnej starostlivosti

Rezorty zdravotníctva a financií sa ešte nedohodli na dofinancovaní.

Nemocnice hrozia výpoveďami, ambulancie zánikom. V zdravotníckom sektore chýba podľa Asociácie nemocníc Slovenska približne 300 miliónov eur, no ministerstvá zdravotníctva a financií sa dosiaľ nedohodli na dofinancovaní.

Nervozita v sektore sa preto stupňuje. Doplatiť na to môžu pacienti, a to tak, že sa nedostanú k zdravotnej starostlivosti.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Každý rok si nemocnice aj ambulancie dohadujú so zdravotnými poisťovňami nové zmluvy. Staré platia do konca marca. Poskytovatelia žiadajú viac peňazí, poisťovne potvrdili, že oprávnene. Problém je, že ich vo svojich rozpočtoch nemajú.

„Ak ten stav bude pokračovať ďalej a my dáme výpovede zo zmlúv, čo 60 nemocníc deklaruje, že dá k 1. aprílu, tak je vysoko pravdepodobné, že od prvého júla by sme poskytovali len neodkladnú zdravotnú starostlivosť,“ približuje prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.

Ambulancie sú na tom ešte horšie. Ak od poisťovní nedostanú viac peňazí, nebudú si môcť dovoliť už ani sestru.

„Dostávame sa do druhotnej platobnej neschopnosti. Tým že nebudeme mať personál, prichádzame aj o povolenie na poskytovanie ambulantnej zdravotnej starostlivosti a ďalšie ambulancie budú zanikať,“ vysvetľuje prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth.

Poisťovne čakajú na to, koľko peňazí a či vôbec im ministerstvo zdravotníctva do rozpočtov doplní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika