Na hlavný obsah

Niektoré nemecké krajiny sa chystajú trestať verejné používanie symbolu Z

V Rusku sa používa na schvaľovanie agresie.

Niektoré nemecké krajiny sa chystajú trestať verejné používanie symbolu Z
Ruský tank s písmenom Z. Foto: RTVS

Niektoré nemecké spolkové krajiny oznámili, že verejné používanie písmena „Z“, ktorým označuje svoje vozidlá časť ruských inváznych vojsk na Ukrajine, bude považované za podporu ruskej agresie a bude trestné.

V pondelok (28. 3.) to oznámila šéfka rezortu vnútra krajinskej vlády hlavného mesta Berlín Iris Sprangerová. Informovala o tom agentúra DPA.

Sprangerová v rozhovore pre denník Tagesspiegel odkázala na článok 140 Trestného zákona, ktorý hovorí o trestnej zodpovednosti za schvaľovanie určitých trestných činov. Za jeho porušenie môže hroziť pokuta alebo trest odňatia slobody až na tri roky.

Už v piatok (25. 3.) spolkové krajiny Bavorsko a Dolné Sasko oznámili, že budú použitie písmena „Z“ kriminalizovať. V meste Stuttgart a v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko sa miestni zákonodarcovia prikláňajú k zákazu jeho používania.

Nie všetka technika používa „Z“

„Symbol fašizmu (ruského prezidenta Vladimira) Putina v podobe písmena „Z“ by mali zakázať v celom Nemecku,“ vyhlásil minister pre utečencov v Severnom Porýní-Vestfálsku Joachim Stamp.

Nie všetky ruské jednotky na Ukrajine používajú označenie svojej techniky písmenom „Z“, niektoré používajú písmená „V“, „O“, „X“ alebo „A“.

V Rusku sa po invázii na Ukrajinu začalo písmeno „Z“ objavovať na budovách, autách, oblečení a sociálnych sieťach na podporu „špeciálnej vojenskej operácie“, ako Moskva nazýva vojnu na Ukrajine. Ako píše DPA, písmeno „Z“ podľa ruského ministerstva obrany označuje slovné spojenie „Za víťazstvo“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet