Na hlavný obsah

Niektorí poslanci za SaS a OĽANO vyzývajú Žilinku, aby vypovedal zmluvu s ruskou prokuratúrou

Podpísal ju v januári.

Niektorí poslanci za SaS a OĽANO vyzývajú Žilinku, aby vypovedal zmluvu s ruskou prokuratúrou
Maroš Žilinka na oslavách ruskej prokuratúry. Foto: TASR

Poslanci Národnej rady SR za SaS a OĽANO vyzývajú generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby ukončil spoluprácu s ruskou generálnou prokuratúrou (GP). Dôvodom je ruská vojenská invázia na Ukrajinu.

„Vyzývame Maroša Žilinku, aby sa pridal k izolácii agresora a bezodkladne vypovedal dohodu a program spolupráce, ktoré generálna prokuratúra SR má uzavreté s generálnou prokuratúrou Ruskej federácie,“ uviedol Ján Benčík z klubu SaS. Ukončenie spolupráce žiada aj Ondrej Dostál a Radovan Kazda (obaja klub SaS).

Andrej Stančík z OĽANO považuje dohodu s ruskou GP v kontexte nevyprovokovanej agresie Ruska na území Ukrajiny za absolútne neprípustnú a žiada jej okamžité vypovedanie. „Ak má pán generálny prokurátor úctu k slovenským štátnym záujmom a solidaritu s Ukrajinou len nepredstiera, túto dohodu by mal okamžite vypovedať,“ povedal Stančík.

Generálne prokuratúry (GP) Slovenskej republiky a Ruskej federácie sa dohodli na vzájomnej spolupráci v januári. Program spolupráce podpísali počas pracovnej cesty generálneho prokurátora Maroša Žilinku a jeho námestníka Jozefa Kanderu v Moskve. Bol vtedy na oslave 300. výročia ruskej GP, za čo ho koalícia kritizovala. Stretol sa tam aj s ruským generálnym prokurátorom Igorom Krasnovom, ktorý je na sankčnom zozname EÚ.

Spolupráca sa má realizovať v rokoch 2022 a 2023. Týka sa oblastí korupcie, extrémizmu, kyberkriminality, ekologických trestných činov, ale aj ochrany práv nezaopatrených detí či osôb so zdravotným postihnutím.

GP zmluvu nenaplní

Podľa hovorkyne GP SR Jany Tökölyovej slovenská prokuratúra ihneď oznámila ruskej GP, že Program spolupráce prokuratúr sa zo strany GP SR nenaplní.

„Generálny prokurátor Slovenskej republiky ihneď po napadnutí Ukrajiny dôrazne verejne odsúdil bezprecedentný akt agresie Ruskej federácie voči Ukrajine, vyjadril ľudskú a profesionálnu podporu ukrajinským prokurátorom a ich rodinám, ako aj pripravenosť humanitárnej pomoci v rámci kapacít rezortu prokuratúry, čo opakovane deklaroval aj v telefonických rozhovoroch s rezortnou kolegyňou – generálnou prokurátorkou Ukrajiny,“ doplnila hovorkyňa.

Dodala, že „GP nepotrebuje výzvy politikov, ako postupovať a reagovať na napadnutie Ukrajiny ozbrojenými silami Ruskej federácie.“
      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko