Na hlavný obsah

Niektorí Slováci chcú ísť bojovať na Ukrajinu, pomoc na fronte je trestná

Podľa Mikulca o službu v cudzom vojsku nikto oficiálne nepožiadal.

Niektorí bývalí vojaci, aktivisti z občianskych združení aj dobrovoľníci chcú ísť bojovať po boku Ukrajincov proti ruskému vojsku. Pre RTVS to potvrdil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Reagujú tak na neoficiálnu výzvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby pomohli na fronte. Šéf rezortu obrany to však neodporúča. Pripomína, že je to v rozpore so zákonom. Podľa ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) o službu v cudzom vojsku oficiálne zatiaľ nikto nepožiadal.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Všetkých, ktorí sa chcú pridať k obrane Ukrajiny, vyzval tamojší prezident, aby prišli bojovať. Pri tejto príležitosti vznikla Medzinárodná légia na územnú obranu Ukrajiny. Záujem pomôcť majú už tisícky ľudí z viacerých krajín. Sú medzi nimi aj Slováci.

„Naša legislatíva v Slovenskej republike to neumožňuje alebo umožňuje to veľmi komplikovaným spôsobom,“ uviedol náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko.

„Nemyslím si, že je to správna cesta a je to hlavne nebezpečné pre nich a nebudeme slovenským občanom odporúčať, aby sa zapájali do vojny, ale keď to tak cítia, musím ich varovať, že ak by išli do regulárnej armády bojovať, tak by porušili zákon,“ dodal minister obrany SR Jaroslav Naď.

„Služba v cudzom vojsku, konaná bez povolenia, ako aj aktívna alebo pasívna účasť na bojovej činnosti organizovanej ozbrojenej skupiny počas vojny na území iného štátu sú za podmienok ustanovených v Trestnom zákone Slovenskej republiky trestné,“ priblížil generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko