Na hlavný obsah

Niektorí utečenci prichádzajú s úrazmi po bombardovaní, iní s vážnymi diagnózami

Slovenský zdravotnícky systém to zatiaľ zvláda.

Niektorí utečenci prichádzajú s úrazmi po bombardovaní, iní s vážnymi diagnózami
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovenský zdravotnícky systém zatiaľ zvláda aj chorých Ukrajincov. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) však predpokladá, že v prípade krízového stropu niektorých ľudí Slovensko presunie do zahraničia. Väčšina Ukrajincov potrebuje predpísať lieky alebo vyšetriť.

Z Ukrajiny utieklo na Slovensko už viac ako 220 000 ľudí. Niektorí prichádzajú s úrazmi po bombardovaní, iní s vážnymi diagnózami.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Najviac máme onkologických pacientov, ktorí napríklad začali liečbu doma alebo boli operovaní a kvôli vojne museli vycestovať k nám a nedostávajú svoju plánovanú liečbu, ktorú musíme teraz manažovať s onkologickým ústavom,“ hovorí Vladyslav Gorvat, lekárUniverzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach.

V Národnom onkologickom ústave pokračujú v nastavenej liečbe na rakovinu prsníka či brušných orgánov 15 ukrajinskí pacienti. Väčšina dostáva ambulantnú chemoterapiu.

„Situáciu nám sťažuje nekompletná zdravotná dokumentácia, pretože niektoré vyšetrenia, ktoré pacienti absolvovali v Kyjeve alebo v inom meste, napríklad CT alebo magnetickú rezonanciu, musíme zopakovať,“ vysvetľuje Juraj Pechan, medicínsky riaditeľ Národného onkologického ústavu.

Lekárom, ktorí poskytujú akúkoľvek zdravotnú starostlivosť pacientom z Ukrajiny, uhradí výkony Všeobecná zdravotná poisťovňa.

Lengvarský očakáva, že najviac ukrajinských pacientov pribudne na infekčných, urgentných a onkologických oddeleniach, ako aj na oddeleniach popálenín a traumatológie.

„Pripravuje sa systém tak, aby sme mohli pacientov, ktorí budú potrebovať zdravotnú starostlivosť, presúvať do ďalších krajín Európskej únie tak, aby nebola primárne ohrozená zdravotná starostlivosť pre našich občanov,“ vyhlásil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko