Na hlavný obsah

Nikto nás nezlomí, sme silní, povedal Zelenskyj poslancom Európskeho parlamentu

Ukrajinci podľa neho bojujú za európske hodnoty.

Nikto nás nezlomí, sme silní, povedal Zelenskyj poslancom Európskeho parlamentu
Europoslanci stoja a tlieskajú po vystúpení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského počas mimoriadneho zasadnutia Európskeho parlamentu. Foto: TASR/AP

Ukrajina prináša obrovskú cenu v boji za svoju slobodu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to povedal v utorok (1. 3.) prostredníctvom videoprenosu pred poslancami Európskeho parlamentu (EP).

„Bojujeme za naše práva, za našu slobodu, za naše životy. Bojujeme o prežitie. Bojujeme aj za to, aby sme boli rovnocennou súčasťou Európy,“ vyhlásil ukrajinský prezident prostredníctvom živého internetového prenosu z neznámeho miesta v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. TASR o tom informovala na základe živého prenosu z EP.

Žiada prijatie Ukrajiny do EÚ

Ako informuje BBC, ukrajinský prezident povedal, že to, čo sa deje v jeho krajine, je tragédia. Ukrajinci podľa neho bojujú za európske hodnoty, a pokiaľ ich Európa nenechá osamote, tak vyhrajú. „Nikto nás nezlomí, sme silní, veď sme Ukrajinci,“ dodal.

Vyjadril presvedčenie, že jeho krajina si zaslúži byť súčasťou Európskej únie. „Ukážte, že ste s nami. Dokážte, že nás neopustíte. Dokážte, že ste naozaj Európania a potom život zvíťazí nad smrťou a svetlo zvíťazí nad temnotou,“ pokračoval Zelenskyj.

Európske spoločenstvo bude podľa neho s Ukrajinou oveľa silnejšie a naopak bez EÚ bude Ukrajina v boji proti Rusku osamelá. Zelenskyj po svojom prejave zožal veľký potlesk.

Reakcie

„Toto je okamih pravdy pre Európu. To, ako dnes zareagujeme na to, čo robí Rusko, určí budúcnosť medzinárodného systému. Musíme ukázať silu, ktorá sa skrýva v našich demokraciách,“ napísala po jeho prejave na twitteri šéfka EK Ursula von der Leyenová.

„Čoraz viac krajín sa zapája do protivojnovej koalície. Spolu s ľuďmi z celého sveta. S jednou spoločnou správou: Rusko, zastav vojnu. Choď domov. Poďme sa rozprávať,“ povedal predseda Európskej rady Charles Michel.

Ešte pred ukrajinským prezidentom vystúpila v pléne Európskeho parlamentu jeho predsedníčka Roberta Metsolová, ktorá odkázala ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, že EP bude podporovať ich vyšetrovanie na Medzinárodnom trestnom súde (ICC).

„Budeme podporovať vyšetrovanie Medzinárodného trestného súdu (ICC) a budeme (Putina) brať na zodpovednosť. Rovnako tak aj (bieloruského prezidenta) Lukašenka,“ vyhlásila Metsolová.

„Sme tu dnes v deň, ktorý je zahalený tieňom Putinovej vojny. Túto vojnu sme nevyprovokovali a nezačali. Ide o hanebnú inváziu proti suverénnemu a nezávislému štátu. V mene Európskeho parlamentu ostro odsudzujeme ruskú vojenskú agresiu a vyjadrujeme solidaritu so všetkými, ktorí boli zabití a ktorí trpia,“ zdôraznila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet