Na hlavný obsah

Nosenie respirátorov je stále povinné, zruší sa najskôr koncom marca

Epidemická situácia sa na Slovensku zlepšuje.

Nosenie respirátorov je stále povinné, zruší sa najskôr koncom marca
Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) a riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Matej Mišík. Foto: TASR

Od pondelka (14. 3.) sa eliminuje väčšina protiepidemických opatrení a vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva SR. Dochádza k uvoľneniu viacerých opatrení. Zrušia sa kapacitné obmedzenia pri hromadných podujatiach, športových súťažiach, fitnes či wellnesse.

Okrem iného sa zrušia aj obmedzenia prevádzkových hodín. Zmena nastane vo výnimke z respirátorov pre moderátorov v televíziach či pre vystupujúcich na tlačových konferenciách.

Na hraniciach sa už ľudia nemusia preukazovať PCR testom, keď prídu z niektorých tretích krajín.

Povinné nosenie respirátorov

Povinné nosenie respirátorov by sa mohlo zrušiť najskôr koncom marca. Ide o jediné protiepidemické opatrenie, ktoré bude ešte po pondelku na Slovensku platiť.

„Ministerstvo bude pozorne sledovať vývoj šírenia koronavírusu a následne rozhodne, kedy by sa mohlo definitívne zrušiť povinné rušenie rúšok či respirátorov,“ uviedol riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) spolu s Mišíkom uviedli, že situácia s ochorením COVID-19 sa zlepšuje.

„Minulý týždeň došlo k poklesu počtu výjazdov záchraniek k pacientom v štyroch krajoch, v ostatných krajoch je situácia buď veľmi podobná, alebo došlo k miernemu nárastu,“ spresnil Mišík. Denný priemer pozitívnych prípadov je 11 019.

„Klesol počet pacientov na pľúcnej ventilácii, klesol aj počet výjazdov záchraniek k pacientom. Treba si byť vedomí, že infekčných osôb je stále veľmi veľa. Riziko infekcie je tak veľmi vysoké,“ dodal Mišík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko