Na hlavný obsah

Snaha odpojiť sa od ruského plynu by mohla viesť k prechodu na obnoviteľné zdroje energie

Z vetra a slnka sa minulý rok prvýkrát vyrobilo 10 % celosvetovej elektriny.

Snaha Západu odpojiť sa od ropy a zemného plynu z Ruska by mohla pomôcť k rýchlejšiemu prechodu na obnoviteľné zdroje energie.

Hoci nie každá krajina má ideálne podmienky na výrobu takzvanej čistej energie, jej produkcia celosvetovo rastie. Ukazuje to nová analýza expertnej skupiny pre klímu a energetiku.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Svoje míľniky dosiahla podľa britskej organizácie EMBER slnečná, veterná, ale aj uhoľná energia.

„Vietor a slnko ponúkajú riešenia z viacerých kríz, ktorým svet čelí, či už ide o klimatickú krízu alebo závislosť od fosílnych palív. Toto by mohol byť skutočný bod obratu,“ tvrdí Hannah Broadbentová, vedúca oddelenia komunikácie spoločnosti EMBER.

Každá krajina má iný energetický mix

Nová analýza ukazuje, že z vetra a slnka sa minulý rok prvýkrát vyrobilo 10 % celosvetovej elektriny. Spolu s ďalšími čistými zdrojmi to bolo až 38 percent.

„Každá krajina má iný energetický mix. V strednej Európe nemôžeme mať veterné elektrárne, tie sú na pobreží najefektívnejšie. U nás prichádza do úvahy skôr solárna elektrina, fotovoltika a geotermálna energia a biomasa. To sú naše možnosti, ktoré vieme v budúcnosti využiť,“ vymenúva Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk.

Pokiaľ ide o výrobu elektriny, Slovensko má podľa analytika dobrý energetický mix. Väčšinu elektriny vyrábame bez emisií alebo s nízkymi emisiami a to buď z jadra, alebo vody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet