Na hlavný obsah

Od tragického konca výpravy na južný pól pod vedením Roberta Falcona Scotta uplynulo 110 rokov

Návrat do základného tábora polárnici neprežili.

Od tragického konca výpravy na južný pól pod vedením Roberta Falcona Scotta uplynulo 110 rokov
Britský polárny bádateľ kapitán Robert Scott pred výpravou na Južný pól v októbri v roku 1911. Foto: TASR/AP

V snehovej búrke počas návratu z južného pólu zomrel britský polárnik Robert Falcon Scott. Ďalší štyria členovia Scottovej expedície zahynuli s ním. Vo štvrtok 29. marca uplynie už 110 rokov od tejto tragickej udalosti.

Robert Falcon Scott sa narodil 6. júna 1868 v britskom Devonporte. Od detstva si pestoval pevnú vôľu a vytrvalosť. Kadetom sa stal v 13 rokoch. V rokoch 1880 až 1890 slúžil na viacerých britských námorných vojenských lodiach.

Zúčastnil sa expedície do Antarktídy (National Antarctic Expedition) v rokoch 1901 až 1904. Výprava sa vtedy dostala na najjužnejšie ležiace miesta, kam sa dovtedy žiadna iná expedícia nedostala. Po návrate do vlasti sa z polárnika stal národný hrdina.

Expedícia sa začala v roku 1911

Podarilo sa mu získať finančné zdroje na expedíciu na dosiahnutie južného pólu. Veľrybárska loď Terra Nova mohla opustiť prístav v Cardiffe vo Walese už v júni 1910.

Na samotnú expedíciu na južný pól sa skupina polárnikov so saňami, psami a poníkmi vydala v októbri 1911. Pre nepriaznivé počasie však museli psov poslať do základného tábora a neskôr sa rozlúčili aj s poníkmi, ktorí neboli schopní napredovať v búrlivom snehovom počasí.

Špecialistka aukčného domu Christie´s Helena Inghamová drží spiaci vak pred hodvábnou britskou vlajkou, ktoré patrili  britskej antarktickej expedícii kapitána Roberta Falcona Scotta. ZDROJ: TASR/AP

V januári 1912 sa sformovala skupina piatich odhodlaných mužov, ktorí vyrazili dobyť mrazivý pól – Robert Falcon Scott, Edward Wilson, Henry Bowers, Lawrence Oates a Edgar Evans.

Predbehol ich Amundsen

Po nekonečných strastiach dosiahli cieľ, na južnom póle ich však čakala vlajka, stan a odkazy Roalda Amundsena. Ten južný pól dosiahol necelý mesiac pred nimi.

Večne zamrznutá Antarktída bola posledným neprebádaným kontinentom, o ktorom sa hovorilo aj ako o „stratenom kontinente“. Keďže Scott podnikol do tejto oblasti štyri expedície, očakávalo sa, že to bude práve on, kto dorazí na južný pól ako prvý.

Návrat do základného tábora však polárnici neprežili. „Zlé počasie, nedostatočná výstroj, niekoľko chybných rozhodnutí spôsobili, že expedícia dopadla neúspešne,“ uviedol riaditeľ Univerzitného pastoračného centra Mosty Peter Mozola pre Rádio Slovensko.

Poslední traja bádatelia vrátane Roberta Falcona Scotta vysilení zahynuli 29. marca 1912 iba 18 kilometrov od ďalšieho tábora so zásobami paliva a jedla.

Zima a nedostatok jedla

Ich stan, telá a Scottov denník našla záchranná výprava až o osem mesiacov neskôr. Posledné slová v denníku Scotta zneli: „Myslím, že nemôžeme očakávať už nič dobrého. Vydržíme až dokonca, ale sme prirodzene, deň za dňom slabší. Naša smrť už nemôže byť ďaleko. Bože, postaraj sa o naše rodiny.“

List britského polárneho bádateľa kapitána Roberta Scotta pred jeho smrťou v roku 1912 počas výpravy na Južný pól. ZDROJ: TASR/AP

Dvaja ďalší členovia Scottovej expedície zomreli ešte skôr. Evans na vyčerpanie ešte vo februári 1912. Oates vedel, že s omrzlinami na končatinách by výpravu zdržiaval, a tak si zvolil smrť v mrazivej pustatine o niečo neskôr.

Podľa niektorých zdrojov, Scottov tím v roku 1912 postihlo ochorenie skorbut. Julian Sancton, autor knihy Madhouse at the End of the Earth (Blázinec na konci Zeme) uviedol, že nie je jasné, či Scott zomrel priamo na toto ochorenie. „Nakoniec zomrel zimou, vyčerpaním a hladom. No jeho telo bolo rozhodne oslabené skorbutom,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet