Na hlavný obsah

Od vypuknutia ruskej invázie na Ukrajine utieklo z krajiny už viac ako 1,2 milióna ľudí

Na Slovensko prišlo vyše 90 000 utečencov.

Od vypuknutia ruskej invázie na Ukrajine utieklo z krajiny už viac ako 1,2 milióna ľudí
Utečenci z Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v piatok oznámil, že z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie utieklo viac ako 1,2 milióna ľudí, čo sú takmer tri percentá populácie (Ukrajina má bez Krymu asi 41 miliónov obyvateľov). 

Okolo pol milióna z celkového počtu utečencov podľa Detského fondu OSN (UNICEF) tvoria deti a mládež.

UNHCR predpovedá, že celkový počet utečencov sa môže vyšplhať na vyše štyri milióny ľudí.

Najviac utečencov mieri do Poľska, podľa aktuálnych údajov UNHCR ich tam doteraz dorazilo takmer 650 000. Už pred súčasnou krízou bolo Poľsko domovom asi 1,5 milióna Ukrajincov, ktorí prišli z veľkej časti za prácou do tejto členskej krajiny Európskej únie.

Druhý najvyšší počet utečencov je v Maďarsku – vyše 144 000 ľudí. Viac ako 103 000 utečencov registruje Moldavsko. Pre porovnanie, v roku 2015, keď vrcholila európska migračná kríza, dorazil rôznymi cestami do Európy viac ako milión ľudí.

Slovensko eviduje doposiaľ vyše 90 000 osôb, ktoré od začiatku konfliktu prekročili hranicu. Do Rumunska a Ruska utieklo zhodne cez 50 000 ľudí.

Český minister vnútra Vít Rakušan v piatok (4. 3.) uviedol, že v krajine je teraz zhruba 50 000 utečencov z Ukrajiny. Ministerstvo vnútra vydalo prichádzajúcim zatiaľ asi 22 000 víz.

V súvislosti s konfliktom na východe Ukrajiny medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami podporovanými Moskvou, ktorý vypukol v apríli 2014, svoje domovy muselo opustiť vyše 1,5 milióna ľudí, ďalších asi 900 000 ich utieklo do zahraničia, väčšinou do Ruska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet