Na hlavný obsah

Odborári začnú organizovať regionálne protestné akcie, nevylúčili generálny štrajk

Stane sa tak v súvislosti s aktuálnou situáciou.

Odborári začnú organizovať regionálne protestné akcie, nevylúčili generálny štrajk
Na snímke predseda OZ KOVO Emil Machyna. Foto: TASR

Odborový zväz (OZ) KOVO začne organizovať v súvislosti s aktuálnou sociálnoekonomickou situáciou mítingy a protestné akcie v regiónoch. V prípade ich neúspechu nevylučuje vyhlásenie generálneho štrajku v máji. V utorok (15. 3.) to oznámil predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna.

Začiatok už čoskoro

Nátlakové akcie voči vláde SR podľa neho schválila Rada OZ KOVO. „Verím, že spolu so Združením miesta obcí Slovenska (ZMOS), dôchodcami, zdravotnými sestrami a ďalšími zväzmi dokážeme pripraviť aktivity, ktoré bude vláda rešpektovať. A keď nie, sme pripravení ísť do generálneho štrajku. Najprv hodinového, potom možno celodenného,“ povedal.

Protestné zhromaždenia v regiónoch sa začnú zhruba o tri týždne. „Ideme rozdávať plagáty medzi ľudí, robiť stretnutia, informovať ich a najmä s nimi komunikovať. Presviedčať ich, aby zastavili tento stav. A dali jasne najavo, že vláda musí počúvať hlas občianskej spoločnosti. Ak nebude, tak v akciách budeme pokračovať,“ zdôraznil Machyna.

Vláde vyčítajú viacero vecí

Prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Marián Magdoško doplnil, že odborári sa budú rozoberať celospoločenskou situáciou aj na sneme KOZ 30. marca.

„Budeme informovať o výsledkoch rokovaní, o aktivitách OZ školstva aj OZ KOVO. Samozrejme, že budeme diskutovať o tom, či sa pridajú ostatné zväzy KOZ,“ podotkol.

Podľa predsedu Rady OZ KOVO vláda zobrala výšku minimálnej mzdy, zmrazila minimálne mzdové nároky, zmrazila príplatky, zrušila strop dôchodku.

„A ďalšie veci, ktoré zhoršujú sociálnoekonomickú situáciu. Nemala by brať sociálne istoty, ale zlepšovať ich. A dbať na to, aby aj najobyčajnejší ľudia, ktorí majú najnižší príjem alebo pracujú, neboli chudobní, ale mali istotu a verili, že sa veci zmenia,“ skonštatoval Machyna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika