Na hlavný obsah

Ombudsmanka predstavila správu o činnosti, zistila 163-krát porušenie práva a slobody

Minulý rok riešila celkovo 1 674 podnetov.

Ombudsmanka predstavila správu o činnosti, zistila 163-krát porušenie práva a slobody
Na snímke súčasná verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Foto: TASR

Po preskúmaní 1 674 podnetov verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová konštatovala porušenie základného práva a slobody 163-krát v 119 podnetoch.

Porušenie základného práva a slobody nezistila v 735 podnetoch a 820 podnetov nepatrilo do pôsobnosti ombudsmanky. Do roku 2022 sa prenieslo 475 podnetov. Uvádza sa to vo výročnej správe o činnosti verejného ochranu práv za rok 2021, ktorú v stredu (23. 3.) parlament zobral na vedomie 81 hlasmi zo 130 prítomných.

V správe sa okrem iného hovorí o dodržiavaní základných práv a slobôd v situáciách, v ktorých dochádza k stretu občana a donucovacej moci štátu.

„Na neprimeranosť prijímaných opatrení som príslušné orgány upozorňovala najmä v súvislosti s karantenizáciou celých rómskych osád, pretože som zistila, že v rámci druhej vlny pandémie ochorenia COVID-19 sme túto prax aplikovali ako jediná krajina v EÚ,“ uviedla Patakyová v správe.

Poznamenala, že využila svoje oprávnenie obrátiť sa na Ústavný súd SR s návrhom na preskúmanie oprávnenia Úradu verejného zdravotníctva SR nariadiť takzvanú štátnu karanténu, pretože úsilie presvedčiť štátne orgány o zmene legislatívy neviedli k želanému úspechu.

Neprimerané použitie policajnej sily

Ombudsmanka sa venovala aj podnetom súvisiacim s neprimeraným použitím policajnej sily. Prešetrovala napríklad prípad, keď zadržaný namietal, že bol počas zadržania zbitý „kukláčmi“ aj napriek tomu, že rešpektoval ich výzvy. Odporučila, aby sa zo zásahov pod takzvaným jednotným velením vyhotovoval kamerový záznam.

Ombudsmanka uskutočnila aj online prieskum súvisiaci s poskytovaním zdravotnej starostlivosti pri pôrodoch z pohľadu rodičiek.

„Najzávažnejšie sú zistenia vo vzťahu k porušovaniu práv na ochranu súkromia, na informovaný súhlas, na ochranu ľudskej dôstojnosti, rešpektovanie telesnej a psychickej integrity, ako aj práva na užívanie plodov vedeckého pokroku,“ uvádza sa v správe.

Patakyovej sa končí funkčné obdobie

Venovala sa aj sociálnym a hospodárskym právam, právam osôb so zdravotným postihnutím, ale aj právu na súkromný a rodinný život. Zaoberala sa tiež podnetmi týkajúcimi sa prieťahov v súdnom konaní či v činnosti iných orgánov.

Súčasnej ombudsmanke Patakyovej sa skončí funkčné obdobie 29. marca. O funkciu sa znovu uchádzať nebude. Na poste pracovala od roku 2017. Prezidentka Zuzana Čaputová jej za prácu darovala ďakovnú medailu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko